U desetom svesku privatnih otkrića slavne talijanske mističarke Marije Valtorte na današnji dan 22. veljače 1942. godine stoji da je doživjela ukazanje Isusovo i zapisane su sljedeće riječi Isusa Krista:

“Veronikin šal poticaj je za vaše skeptične duše. Vi hladni racionalisti, koji kolebajući se u vjeri provodite bezdušno istraživanje, usporedite odraz lica na tom šalu, s odrazom na Torinskom platnu. Prvo je lice živog, drugo lice mrtvog.

Međutim, duljina, širina, somatske značajke, oblik, karakteristike su jednaki. Postavite ove dvije refleksije jedna na drugu. Vidjet ćete da odgovaraju jedno drugome. Ja sam. Želim te podsjetiti tko sam bio i tko sam postao iz ljubavi prema tebi. Da se ne biste izgubili, ne postali slijepi, ova dva razmišljanja trebala bi vam biti dovoljna da vas odvedu do ljubavi, obraćenja, Boga.“
I doista znanstveno istraživanje potaknuto ovom objavom, pokazalo je da oba lica – ono na Torinskom platnu i ono u Manoppellu – u strukturi i dimenzijama odgovaraju 100 posto jedno drugome. Ova je korespondencija toliko jedinstvena da moramo govoriti o matematičkom dokazu. To je ista Osoba, pravi Bog i pravi čovjek Isus Krist, koji je umro i uskrsnuo za naše spasenje.

Torinsko platno

Prije nego što je postavljeno u grob, Isusovo tijelo bilo je omotano lanenom tkaninom duljine 436 cm i širine 110 cm. Torinsko platno je najpoznatija kršćanska relikvija, zadivljujuje svijet znanosti “fotografskim filmom” Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Znanstvene studije navode da je refleksija na Pokrov nastala zbog prisutnosti pravog razapetog tijela. Ostavio je odraz u fotografskom negativu na tkanini. Postojane su i mrlje od krvi koje nose AB krvnu grupu, muške osobe, baš kao i sva druga euharistijska čuda diljem svijeta a koja su znanstveno proučavana.

Dugogodišnja istraživanja Torinskog platna, koja su proveli znanstvenici iz različitih područja znanja, pokazala su da ono nosi lik muškarca u dobi od 30 do 35 godina, visokog 178 cm i teškog 79 kg, koji je imao bradu i dugu kosu, snažne i proporcionalne građe tijela i lijepih semitskih crta lica. Taj je čovjek bio izložen strašnim mučenjima bičevanja, okrunjen trnjem i raspećem. Po cijelom tijelu koje se ocrtava na platnu vidljivo je čak 600 rana i raznih ozljeda.

Torinsko platno je nemoguće krivotvoriti, ne postoji takva tehnologija

U prosincu 2011. znanstvenici talijanske nacionalne agencije ENEA iz Centra za nuklearna istraživanja u Frascatiju blizu Rima, nakon pet godina intenzivnog istraživanja i pokušaja ponovnog stvaranja slike koja se pojavljuje na Torinskom platnu, ustanovili su da moderna znanost to nije u stanju napraviti, reproducirati odraz koji bi bio imalo sličan. Ti su istraživači izračunali da bi tajanstveni bljesak energije koji je stvorio sliku na platnu morao biti 34 bilijuna vata vakuumskog ultraljubičastog zračenja. Trenutno na svijetu nema uređaja koji bi mogli generirati zračenje takve snage.

Do sada su konstruirani samo uređaji koji mogu generirati zračenje snagom od nekoliko milijardi vakuumskih UV zračenja. Sve ukazuje na to da se taj bljesak energije dogodio u vrijeme Isusova uskrsnuća i učinio da se slika cijelog tijela odražava na platnu.


Vjera.hr