Demonstranti protiv uvođenja Covid putovnica kao potvrde o cjepljenju su danas pokušali upasti u staro sjedište BBC-a u Londonu u znak odmazde prema Vladi koja razmatra uvođenje novih pravila u cilju suzbijanja pandemije počev od sljedećeg mjeseca.

Nasilni sukobi izbili su ispred starog sjedišta BBC-a u Londonu nakon što su demonstranti koji su protiv cjepljenjae pokušali da uđu u kompleks.

Na videosnimku se vidi kako se policija bori da obuzda gomilu demonstranata – za koje se kaže da predstavljaju nezvaničnu grupu Official Voice, a čuju se uzvici i skandiranje.

Dok demonstranti jure naprijed, nekoliko policajaca je odgurnuto, a čini se da je jedan srušen na zemlju.

Prikazuje se i da mnogi u gomili snimaju šokantne scene koje su se dogodile nešto poslije 13 sati u ponedjeljak.

NOW – Protest outside BBC Television Centre in West Londonpic.twitter.com/cZsfKzIRXj

— Disclose.tv 🚨 (@disclosetv) August 9, 2021
Portparol policije za Mirror je kazao da nije bilo uhapšenih.
Vloger Paul Brown, koji je neke od snimaka postavio na Twitter, rekao je: “Glasni demonstranti pokušavaju upasti u BBC-jeve studije, ali nailaze na veliko prisustvo policije – protestiraju protiv Covid putovnica i cjepljenja djece”.

Komentatori su označili demonstrante kao “razbojnike” i pitali se da li oni koji su uključeni razumiju da je BBC emiter, a ne vlada, kao i da se tu više ne nalaze prostorije javnog servisa.

Protesti su uzrokovani razmatranjem uvođenja Covid putovnica, kojim bi određena mjesta mogla prihvatiti samo posjetitelje koji imaju ovu putovnicu odnosno potvrdu da su primili obje doze cjepiva, izvještava Daily Telegraph.

Ova odluka je alternativa promjeni zakona kojim će se zahtijevati Covid putovnice, što je stroži stav za koji je Boris Johnson upozorio da bi mogao biti usvojen sljedećeg mjeseca.

United Kingdom🇬🇧
Protests outside the BBC headquarters in London. pic.twitter.com/1cHjAbYHyd

— Valeriano Fernandez Barron (@ValerianoFern20) August 9, 2021
Prošlog mjeseca Covid aplikacija NHS je nadograđena tako da se može koristiti kao Covid putovnica u Velikoj Britaniji, ali i u inozemstvu.
Krajem prošlog mjeseca pojavio se odjeljak o aplikaciji za “kućnu upotrebu” koji je posljednjih dana omogućio ljudima da dobiju Covid propusnicu putem testiranja, potpunog cjepljenja, prirodnog imuniteta ili dokaza da su preboljeli bolest.

U njemu se navodi: “Možda ćete morati pokazati svoj NHS Covid Pass na mjestima koja su odabrala korištenje ove usluge”.

U međuvremenu, ranije ovog mjeseca Downing Street je najavio da će oni od 16 i 17 godina biti pozvani na cjepljenje.

Klix.ba