Međugorje se ponovno ispunilo, ne samo hodočasnicima, pretežno mladima, nego i snagom Duha Svetoga kojeg nose sva ova srca okupljena u molitvi oko Gospe koja će ih tokom ovih pet dana Mladifesta polako, ali sigurno voditi ka svome Sinu, ka jutru Preobraženja.

32.Festival mladih u Međugorju započeo je u nedjelju 1. kolovoza večernjim molitvenim programom i trajati će do svetkovine Preobraženja 6. kolovoza kada završava svetom misom na Križevcu u 5 sati.

Ovogodišnje geslo Mladifesta je „Koje dobro moram činiti?“ (Mt 19, 16) i za razliku od prošlogodišnjeg, sastoji se od prijepodnevnog programa koji traje od 10 – 12 sati (molitva, pjesma uz međunarodni zbor i orkestar, kateheza, svjedočanstva), poslijepodnevnog programa koji traje od 17 – 18 sati (svjedočanstva), te večernjeg programa koji započinje u 18 sati (krunica, euharistija, klanjanje, molitva sa svijećama, molitva pred križem, igrani film zajednice Cenacolo…).

Tokom subote učinjene su završne pripreme organizacije i ukrašavanja prostora oko vanjskog oltara crkve sv. Jakova, a međunarodni zbor i orkestar već se više dana uvježbava pod ravnanjem prof. Damira Bunoze.

PRIPREMLJENO PLATNO ZA PISANJE MOLITVA, ŽELJA, ZAHVALA…

I ove godine mladi će moći tijekom cijeloga trajanja Mladifesta imati priliku pisati svoje molitve, želje, zahvale i slično po platnu dugom 100 metara kojega je pripremila zajednica Cenacolo, a o njemu se brine Frama Medjugorje. Zadnje večeri Festivala, u četvrtak, pred početak svete mise, Frama, svećenici i hodočasnici će na svojim rukama platno donijeti pred sam oltar i prikazati na svetoj misi!

PRIJENOS PROGRAMA

Brojne medijske kuće iz cijelog svijeta javile su se za prijenos ovogodišnjeg Mladifesta, a Informativni centar Mir Međugorje osigurao je prijevod na 15 jezika s vrhunskom produkcijom od 10 kamera (hrvatski, engleski, njemački, talijanski, španjolski, poljski, francuski, slovački, češki, mađarski, korejski, portugalski, rumunjski, ruski, slovenski). Na hrvatskom jeziku prijenos programa, osim na RADIOPOSTAJI MIR MEĐUGORJE i njezinim platformama, biti će moguće pratiti i na LAUDATO TV i na RADIO MARIJI BOSNE I HERCEGOVINE.

OTVORENJE MLADIFESTA

Ponovno su se vijorile zastave ispred glavnog oltara crkve sv. Jakova, a već za vrijeme krunice u 18 sati bile su prepune klupe hodočasnika. U 19 sati započelo je svečano otvaranje Mladifesta pjesmom „Hosana u visini“ koju je izveo internacionalni zbor i orkestar obučen u naranđaste majce Mladifesta i animirane pokretima te tradicionalnim defileom predstavnika svih pristiglih zemalja

Na početku procesije uz veliki pljesak mladima se obratio međugorski župnik fra Marinko Šakota riječima dobrodošlice: „Dragi mladi prijatelji dobro nam došli na 32. Mladifest, međunarodni molitveni susret mladih. Dobro došli u Međugorje! Radost je velika! Ona se osjeti na vašim licima, pjesmi, pokretima, osjeti se u svemu. Radost je tu što smo zajedno i radost što smo zajedno s Gospom na putu prema Isusu!“

U svečanoj procesiji do oltara je došao večerašnji predslavitelj Euharistijskog slavlja, umirovljeni prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah i biskupi koji su koncelebrirali s njime: mons. Luigi Pezzuto, nadbiskup Gdanska u Poljskoj Tadeusz Wojda, biskup Aleksandrije u Italiji Guido Gallese i pomoćni biskup Tirane u Albaniji biskup Arijan. U suslavlju s njima bilo je večeras još 266 svećenika.

Kardinal Sarah, poznat po svojim jasnim stavovima prema rodnoj ideologiji, islamizaciji i emigrantima, pripadnik tzv „konzervativne struje“ u crkvi, došao je na poziv mons. Henryka Hosera koji, na žalost zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i ponovnog odlaska u bolnicu, nije mogao doći.

Mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH donio je važan poklon mladima: pismo pape Franje. Za pismo, napisano hrvatskim jezikom, mons. Pezzuto je kazao da se radi o dugačkom pismu, sadržajno bogatom koje može poslužiti kao sidro za njihove sadašnje i buduće trenutke života, naime radilo se o komentaru dijela iz Evanđelja iz kojeg je uzeto geslo Mladifesta. Pročitalo ga je dvoje mladih iz Međugorja.

Zatim je fra Marinko pozdravio kard. Saraha, zahvalio mu što je došao u Međugorje i zamolio ga da započne Euharistiju. Kardinal je govorio francuskim jezikom, a red mise na hrvatskom jeziku čitao je fra Zvonimir Pavićić. Evanđelje je čitao fra Marinko Šakota.

U svojoj propovijedi kard. Sarah je napravio analizu vremena u kojem živimo: nazvao ga je vremenom NEGACIJE BOGA koje dovodi do dekadencije i uništenja ljudske osobe. Jedini lijek ovog bolesnog društva i čovjeka je EUHARISTIJA – životni lijek duše. Danas je baš zbog toga veliki otpad i rana u Crkvi – zbog nas krštenih koji zaboravljamo snagu i moć živoga Isusa koji se nalazi u Euharistiji. Stoga je kardinal zazvao našu Međugorsku Gospu da nam pomogne doista živjeti Euharistiju i iz nje crpiti snagu za djelatnu ljubav.

Sveta misa je trajala do 21.30 sati, a nakon nje je uslijedio klanjanje pred Presvetim.

Medjugorje-info.com