Mediji su izvijestili kako je Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila čitav set Zakona o pravima branitelja kojima se poboljšava njihov položaj. Ti zakoni se odnose poglavito na razvojačene branitelje povratnike, supruge umrlih branitelja, roditelje poginulih branitelja i djecu.

Sve zakone o pravima branitelja i članova njihovih obitelji su podržali predstavnici tzv. “krovnih temeljnih ili reprezentativnih udruga ojačani tzv.“kampom heroja“iz Sarajeva

Kako ne bismo ulazili u detalje tih zakona koje je predložio vršitelj dužnosti federalnog ministarstva branitelja Mirsad Terzo a koje zakone su po istoj špranci i praksi podržali predstavnici tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih“ udruga iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente, “koje niti jedan zakon o pravima razvojačenih branitelja u FBiH ne poznaje kao takve,ojačani“predstavnicima „samoproglašenog predstavnika svih branitelja u FBiH“ tzv. “kampa heroja“iz Alipašine 41.u Sarajevu koji su rasformirali svoj kamp kada im je Vlada FBiH te oba Doma Parlamenta FBiH usvojila zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u kojemu je ubačena stavka tzv. “egzistencijalne novčane naknade“ koja je čista diskriminacija, uvreda i poniženje za istinske razvojačene Branitelje o čemu su dvije udruge iz Domovinskog rata u BiH u više navrata pisale svoja priopćenja a one su:UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH.

UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH jedine dvije udruge iz Domovinskog rata koje su ostale uz Rezoluciju Branitelja do danas

Zanimljivo je također napomenuti kako su to jedine dvije udruge u FBiH koje se i dan danas svaka na svoj način bore protiv takvog nametnutog i usvojenog zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji te su poduzele čitav niz mjera kako bi se izmijenile diskriminirajuće odredbe tog zakona, no zahvaljujući bešćutnim političkim elitama u BiH, FBiH, njenim županijama, općinama i gradovima te odredbe se još ne mijenjaju.

No, bez obzira na sve to vršitelj dužnosti federalnog ministarstva branitelja iz Sarajeva Mirsad Terzo i dalje vrši konzultacije i obavlja razgovore u svezi svih izmjena i dopuna Zakona o pravima razvojačenih Branitelja s predstavnicima tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih udruga“ iz rata i predstavnicima rasformiranog tzv. “kampa heroja“ iz Sarajeva a nikada niti na jedan sastanak ne poziva predstavnike jedine dvije udruge kojih se direktno tiče Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u kojemu je ubačena tzv. “egzistencijalna novčana naknada“ jer te dvije udruge jedine od svih drugih udruga iz Domovinskog rata u FBiH zastupaju i brane interese istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenog sektora(I-crte bojišnice) koji nisu ostvarili nikakva trajna mjesečna novčana primanja po osnovu sudjelovanja u tom ratu.

Njih se ne poziva jer je njihova istina dijametralno suprotna od svih postojećih udruga iz Domovinskog rata u BiH. Njihova istina je sadržana u Rezoluciji Branitelja i 3/tri ključne točke te Rezolucije koju je potpisalo preko 70 udruga iz Domovinskog rata u FBiH iz obje vojne komponente.

„Tzv.“ Kamp heroja“okićen transparentima i parolama Rezolucije Branitelja koju su izdali

Ovdje je važno napomenuti kako je tzv.“kamp heroja“u Sarajevu svo vrijeme postojanja u Alipašinoj 41.u Sarajevu bio okićen transparentima, parolama i natpisima te iste Rezolucije Branitelja zbog koje su mnogi branitelji bili izloženi pogibelji, represiji policijskih snaga, dok su pale i neke kolateralne žrtve njihovih prosvjeda, od kojih izdvajamo smrt supruge razvojačenog Branitelja iz Bihaća koja je zbog šoka umrla kada je vidjela prosvjede Branitelja u Sarajevu dana 25.04.2016.godine na kojima je sudjelovao i njen suprug. Iza sebe je koliko nam je poznato ostavila petero djece. Druga kolateralna žrtva je razvojačeni Branitelj iz Zenice Ramiz Bećirević koji je nakon sukoba s policijom i pritvaranja doživio srčani udar i umro. A da ne govorimo koliko je razvojačenih branitelja osjetilo kako „bije“naša „milicija.“

S obzirom kako se sva koplja lome oko te famozne Rezolucije branitelja red je navesti njene 3/glavne točke koje su neki pogazili dok su neki ostali s tim točkama do današnjeg dana, a vi ćete cijenjeni branitelji i čitatelji sami prosuditi tko je ostao na stazi Rezolucije branitelja a tko ju je izdao i bacio u blato.

3/Tri ključne točke Rezolucije Branitelja

1.Kao prva točka Rezolucije Branitelja traži se uvođenje instituta braniteljskog dodatka a ne tzv.“egzistencijalne novčane naknade“koji je trajno pravo koje treba pripasti svim istinskim razvojačenim Braniteljima iz borbenog sektora po mjesecima sudjelovanja u Domovinskom ratu, gdje je najmanje sudjelovanje potrebno u trajanju od 1/jedan mjesec.Visina braniteljskog dodatka je određena u visini od 6 KM po mjesecu sudjelovanja.

Da bi netko dobio braniteljski dodatak nisu bitne godine njegovog života, njegova mjesečna novčana primanja, njegova prijava na birou, njegovo prebivalište u BiH. Potrebito je samo da dokaže da je bio 1/jedan mjesec u borbenim postrojbama-na I-crti bojišnice. Braniteljski dodatak ne može dobiti nitko tko već ostvaruje bilo kakva primanja iz Domovinskog rata. Kada se uzmu uvjeti koji su potrebiti za dobivanje tzv.“egzistencijalne novčane naknade“ koja je ugrađena u Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji posve je jasno tko je izdao istinske razvojačene branitelje u FBiH.

2.Kao druga točka Rezolucije branitelja predviđena je Izrada Zakona o jedinstvenom registru branitelja u kojemu će se razdvojiti pripadnici borbenog i neborbenog sektora temeljem spiskova branitelja koncem 1995.godine u kojemu je bilo cca 266 000 branitelja od kojih su mnogi umrli, ili riješili svoj status iz rata te bi se temeljem takvih spiskova izradio jedinstven registar branitelja a ne ovaj danas u kojemu je našlo mjesta cca 600 000 tzv.“branitelja.“ Kao da su se rađali nanovo a ne umirali. Opet će svima biti jasno tko je objavom ovakvog registra branitelja izdao istinske razvojačene branitelje.

3.Treća točka Rezolucije Branitelja je bila smanjenje broja udruga iz Domovinskog rata o čemu je sačinjen i prijedlog Zakona koji još nije došao na red, no imajući u vidu dosadašnju praksu usvajanja svih zakona o pravima branitelja i ovaj zakon čeka ista sudbina prethodnih zakona jer će biti usvojen mimo volje istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH i ostati će samo tzv. “krovne, temeljne ili reprezentativne“ udruge koje će sve ostale udruge i razvojačene branitelje bez ikakvih prava iz Domovinskog rata u BiH poklopiti i o svemu odlučivati dok će jadnike iz nekih manjih udruga pokupovati prokletim Judinim škudama „ojačani“ predstavnicima tzv.“kampa heroja“ kao i do sada u svim prljavim radnjama koje su se dogodile na štetu istinskih razvojačenih branitelja.

Današnje usvajanje čitavog seta zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji na Vladi FBIH je tek bacanje prašine u oči istinskim razvojačenim braniteljima a nikako poduzimanje istinskih koraka ka rješavanju njihovih trajnih prava.

Istinski razvojačeni Branitelji iz borbenog sektora traže ispunjenje svih točka Rezolucije Branitelja u cijelosti izvornog teksta

Ono što istinski razvojačeni branitelji iz borbenog sektora očekuju je usvajanje 3/tri točke Rezolucije Branitelja kako one izvorno glase a nikako skupljanje mrvica sa stola oholih bogataša koje su podržali predstavnici vodećih udruga iz rata „ojačani“predstavnicima tzv. “kampa heroja“ i ostalih prodanih duša zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u FBiH.

Svjesni kako je to sad za sad nemoguće istinskim razvojačenim Braniteljima iz borbenog sektora koji ne ostvaruju nikakva trajna prava iz Domovinskog rata u BiH ostaje kao jedino zakonito i legitimno oružje skidanje s vlasti onih koji im rade o glavi u listopadu na parlamentarnim izborima u BiH ukoliko do istih dođe.

Listopadski izbori u BiH 2022.godije ukoliko do njih dođe će biti prekretnica u ostvarivanju prava istinskih razvojačenih Branitelja iz Domovinskog rata

A ukoliko se održe ti izbori ne bismo voljeli biti u koži onih koji do sada nisu ispunili sve točke Rezolucije Branitelja ma kako se oni zvali i s koje strane dolazili. Kao jamstvo za to može im poslužiti trajna i vječna istina iznad koje nema druge istine a koju oni čvrsto drže u svojim rukama. A ta istina kaže kako nema razlike između branitelja koji ima oko 50 godina i onog starijeg, onog koji ima primanja i onog koji ih nema,onoga tko e na birou i onog koji nije,onog koji ima prebivalište u BiH i onog koji nema.

Ovdje je samo važno istaknuti kako su i jedni i drugi bili rame uz rame na I-crti bojišnice braneći BiH i svoj narod od agresora dok su oni koji to nisu činili osuđeni na nestajanje iz registra Branitelja i na gubitak svojih nezasluženih prava koja su ukrala ovima gore.

URB HVO-a ŽZH