U organizaciji Odbora za branitelje Gradskog vijeća Široki Brijeg pod pokroviteljstvom Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke, a na inicijativu mještana i obitelji stradalih, ovog četvrtaka, 7. travnja 2022. godine. Svečano je otkrivan Spomen-ploče povodom 30. obljetnice zračnog raketiranja Širokog Brijega od strane JNA u znak trajnog sjećanja na šestero sugrađana koji su tada izgubili živote, a koju je blagoslovio fra Ivan Landeka.

Tog 7. travnja 1992. u ranim jutarnjim satima, dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Prije snimke samog obilježavanja događaja, dodajmo još svemu ovome kako istraga oko otkrivanja nalogodavaca ovog zločina do dana današnjeg, ni nakon 30 godina, nije dala nikakvog pomaka za ovaj kukavički čin JNA, a koji je Široki Brijeg i brojne obitelji tog dana zavio u crno. Doduše, nitko se ni ne zamara s time, osim, možda, samo obitelji stradalih!

Mili Marušić / OTPOR.Media