U registru branitelja Federacije Bosne i Hercegovine skrivaju se ratni vojni invalidi koji primaju naknade na osnovu sumnjivih dijagnoza. Usprkos reviziji nisu otkriveni jer ih lijčničke komisije nisu slale na nove preglede kako bi utvrdile njihovo stvarno zdravstveno stanje.

U nizu teza na bihaćkoj tržnici Ibrahim Hasanagić nudi svoju robu. Pozdravlja kupce koji zastanu, odgovara na pitanja o odjeći i sitnicama koje prodaje pa prebira po kovanicama, vraćajući kusur. No, Hasanagić bi trebao živjeti potpuno drugačijim životom.

Prema liječničkim nalazima, on je službeno slijep od 1993. godine i treba mu tuđa pomoć u svakodnevnom životu. Zbog toga je za 16 godina dobio skoro 400 tisuća maraka iz federalnog proračuna. On je jedan od ratnih vojnih invalida koji je prošao reviziju koju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) provodi od 2010. godine. Oko tri tisuće branitelja je tijekom revizije izgubilo pravo na invalidnine jer liječničke komisije nisu prihvatile njihove nalaze o ranjavanju. Istovremeno su prihvaćane sumnjive nalaze jer stvarno zdravstveno stanje bivših branitelja uglavnom nisu provjeravale, iako im je to bila zakonska obaveza.

„Moja obrana su papiri. Institucije su te koje će odlučiti koliko sam ja invalid“, rekao je Hasanagić novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Kako je liječnička komisija prihvatila njegove papire, ne dovodeći u pitanje njihovu istinitost, tako je odbila prihvatiti papire Mostarca Seida Boškaila na osnovu kojih mu je 2005. godine određen 70-postotni invaliditet.

„Otac sam pet sinova. U najtežim trenucima odgoja moje djece mi je ukinuta ta invalidnina od 230 maraka, što mi je puno tada značilo”, rekao je Boškailo.

Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH je na reviziju potrošilo više od 21 milijun maraka, ali ona nije otkrila sve lažne ratne vojne invalide. Liječnička komisije Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja (Institut) koje su nažočile u reviziji nisu detaljno pregledale svakog invalida, tvrdeći da im Ministarstvo nije omogućilo dijagnostiku i specijaliste koji bi to radili.

Iako je od početka revizije najmanje 150 osoba osuđeno zbog nezakonitosti pri ostvarivanju prava boraniteljsko-invalidske zaštite, među osuđenima još nema lječnika koji su izdavali lažne nalaze.

Kompletnu reportažu Centra za istraživačko novinarstvo pogledajte u nastavku:

Cin.ba

Facebook Comments Box