Članova udruge HVIDRA Trešnjevka iz Zagreba već šestu godinu hodočaste kroz duhovnu obnovu brojnim svetištima diljem BIH, pa tako i ove godine njihova jedna od destinacija je bilo i Međugorje.

Njih 45, od toga 18 bračnih parova obišli su župnu crkvu u Kupresu gdje ih je ugostio kupreški župnik i župni vikar vlč. Tomislav Mlakić koji im je poželio dobrodošlicu i upoznao s ovim svetištem i povijesti Kupresa. Nakon toga ekipa se uputila ka Međugorju, a prije dolaska u najveće marijansko svetište svratili su na kraću pauzu u obiteljsku kuću kod svog člana Nenada Marušića u Široki Brijeg gdje su lijepo dočekani uz domaće hercegovačko vino, rakiju, grožđe, uštipke i posebno za ekipu iz Zagreba burek od sira….

Iako dosta članova HVIDRA-e Trešnjevka vuče svoje korijene s ovih područja Hercegovine, njihova sudbina je različita, a Domovinski rat ih veže kao i jedno zajedništvo u Zagrebu i na ovim njihovim hodočasničkim i ostalim proputovanjima.

Kao članovi HVIDR-a Trešnjevka sudjeluju u brojnim projektima, a ovo je i jedan od tih koji je sufinanciran od Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Prvenstveno u ovaj projekt smo uključili naše supruge. U početku kada smo krenuli s ovim hodočašćem najviše je bilo 2-3 para, a ove godine je 18 parova i Bog je providio i ja sam sretan što je tako. Volio bih da svi budu parovi, da svi idu sa svojim suprugama jer i žene su te koje su nas trpjele kroz rat i koje su nas pomagale, prale, dočekivale i koje su nas hrabrile ali bar na ovaj način da njima vratimo kao neku zahvalu za sve to” – kazao je između ostaloga predsjednik Udruge HVIDRA Trešnjevka Slavko Validžić za portal OTPOR.Media.

Razgovarali smo i s ostalim članovima Udruge koji također nisu krili svoje oduševljenje koliko im znače ovakva hodočašća, okupljanja i zajedništvo. Razgovarali smo s Mirom, Markom, Mariom, Dragom i Miroslavom o prošlosti, Domovinskom ratu i gledanje na sadašnjost i budućnost. Ali iskreno posebno nas se dojmio branitelj Ivica Raguž koji je “iskoristio priliku” kada je vidio na njivi domaću raštiku i domaćina zamolio da si nabere malo da ženi ponese u Zagreb kako bi osjetila okus prave domaće raštike koja raste ispod hercegovačkog sunca, i koja kako kaže, baš se ne može pronaći na njihovim tržnicama.

Lijepu gestu je napravila i širokobriješka književnica Renata Naletilić koja je svim ženama podijelila po svoju jednu knjigu, tj zbirka pjesama “U Gradu Narcisa”.

Ma sve u svemu, fenomenalna ekipa i društvo kakvo se ne odbija jer ipak oni su ti koji su prvi krenuli kada je bilo najteže i nakon svega ostali ljudi, a to je ono najbitnije i ovom prilikom im zahvaljujemo na posjeti i uvijek ste dobro došli!

Mili Marušić / OTPOR.Media