Usvajanjem budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu otvorio bi se put za konačno usaglašavanje Zakona o razvojačenim braniteljima, zakona koji se tiče osnovnih prava branitelja i Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, rekao je za Faktor Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije Armije RBiH.

Podsjećamo, usuglašavanje zakona traje više od godinu, a u razgovore su uključeni predstavnici Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja, županijski ministri za braniteljska pitanja, predstavnici branitelja Armije RBiH i HVO komponente.

Vlada FBiH bi se mogla očitovati do kraja sješnja

Izmjenama Zakona o razvojačenim braniteljima pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu bi se uveli nezaposleni branitelji-povratnici u manji bh. entitet RS, borci bez primanja koji žive na području Brčko distrikta i nezaposleni supružnici umrlih branitelja/braniteljica.

  • Čekamo usvajanje budžeta FBiH za ovu godinu. Kao što je poznato, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je zakazana 24. i 25. sješanj. Onda ostaje potvrđivanje na Domu naroda FBiH. To usvajanje nam je bitno jer u Prijedlogu budžeta za ovu godinu stoje sredstva koja su bila na raspolaganju Federalnom ministarstvu za braniteljska pitanja 2019. godine, dakle prije ove pandemije, kada nisu bila umanjena za 20 miliona KM. Ako se usvoje te stavke, onda za implementaciju zakona koji se usuglašavaju ne trebaju dodatna sredstva. Odmah nakon toga bismo proslijedili zakone Vladi FBiH jer su poprilično usaglašeni. Očekujemo do kraja sješnja da bi se Vlada mogla očitovati o tim zakonima – govori nam Bošnjaković.

Po očitovanju Vlade FBiH izmjene zakona bi se uputile u parlamentarnu proceduru.

  • Izmjenama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu koja bi bila financirana sa federalnog nivoa bi se uveli nezaposleni razvojačeni branitelji, povratnici u RS, bez obzira na godine starosti, u prava bi se uveli i branitelji koji žive u Brčko distriktu, kao i nezaposleni supružnici umrlih branitelja/braniteljica – govori nam Bošnjaković.

Kaže kako još nije utvrđeno koliko bi se korisnika egzistencijalne novčane naknade uvelo u pravo.

Naknadu sa županija primaju mlađi od 57 godina

Barata se sa cifrom od oko 2.000 branitelja sa područja RS-a i oko 800 njih koji žive u Brčko distriktu.

Podsjećamo, sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni razvojačeni branitelji sa 57 i više godina i ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa županijskog nivoa imaju nezaposleni razvojačeni branitelji mlađi od 57 godina i ona u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji iznosi pet KM po mjesecu provedenom u obrani, dok je u ostalim županijama četiri ili tri KM.

Faktor.ba