Kardinal George Pell preminuo je u Rimu. U utorak, 10. siječnja u 81. godini života, objavila je katolička novinska agencija CNA.

Ivica Šola: Nedužni kardinal Pell oprostio je progoniteljima
Index dva puta mijenjao naslov o kardinalu Pellu – oba puta objavio laži
Kardinal Pell rođen je 1941. godine u gradu Ballaratu. Za svećenika je zaređen 1966. godine. Kao nadbiskup Melbournea služio je od 1996. do 2001. godine. A kao nadbiskup Sydneya od 2001. do 2014. godine. Godine 2013. papa Franjo ga je imenovao u kardinalsko vijeće.

Kardinal Pell nedužan je optužen i osuđen za zlostavljanje 13-godišnjaka
Pell je osuđen u prosincu 2018. godine. Po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka. Tužiteljstvo je tvrdilo da se zlostavljanje dogodilo u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu. Sredinom devedesetih. U zatvoru je proveo duže od godinu dana. Nije mu bilo dopušteno služiti misu. Visoki australski sud srušio osuđujuću presudu i oslobodio australskog kardinala svih optužbi. Dokazano je da se zlostavljanja za koja je optužen ni na koji način nisu mogla dogodili na mjestu i u vremenu u kojem je tvrdila lažna žrtva i Tužiteljstvo.

U medijima se stvorila ogromna hajka na kardinala Pella. Australski i međunarodni mediji proglasili su ga krivim i prije donošenja presude. Vrhovni sud Australije jednoglasno je poništio nepravomoćnu presudu kardinalu Pellu i proglasio kardinala nevinim čovjekom.

Kardinal Pell 2020. oslobođen svih optužbi za zlostavljanje
Podsjetimo, Visoki australski sud početkom travnja 2020. oslobodio je kardinala Pella koji je izvršavao kaznu od 6 godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, ukinuvši presudu Prizivnoga suda koja je donesena u kolovozu 2019. i koja je potvrdila odluku suda u Melbourneu iz prosinca 2018. godine. Slobodan je napustio zatvor, te otišao u jednu vjersku ustanovu u Melbourneu, kako je naveo Vatikanski radio.

Sedam je sudaca australskog najvišeg suda jednoglasno donijelo pravorijek da se zločin nije mogao dogoditi na način na koji se tvrdilo te su naložili kardinalovo oslobađanje.

Kardinal Pell je nakon odluke Visokoga suda istaknuo da se neprestano izjašnjavao nevinim. I da je nepravda koja mu je bila nanesena, sada ispravljena. Osvrnuvši se na čovjeka koji ga je lažno optužio, a koji je devedesetih godina bio ministrant u melburnškoj katedrali, kardinal je rekao da prema njemu ne osjeća nikakvu ljutnju. Također je zaželio da njegova oslobađajuća presuda ne izazove dodatne boli. Napomenuo je da je istina temelj dugoročnog ozdravljenja. I da je istina jedini temelj pravde. Jer, pravda znači istina za sve.

Batarelo za Narod.hr: ‘Porota koja je prvotno proglasila kardinala Pella krivim podlegla je ljevičarskom medijskom linču’

Slučaj kardinala Pella: Ogromne novčane kazne australskim medijima zbog manipulacija u izvješćivanju
Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega, te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. U ime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge, istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Visokog suda. No, za suprotnu stranu bit će pogubna. Napomenuo je pritom da je nepokolebljiva zauzetost Crkve za sigurnost djece, te za učinkovit odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sveta Stolica je u cijelom tom događaju uvijek prihvaćala odluke australskih sudaca, ističući najviše poštovanje prema pravosudnim vlastima u njihovim različitim stupnjevima, no iščekujući daljnji razvoj postupka. Sveta Stolica je u raznim izjavama podsjećala da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost i pravo na obranu sve do posljednjeg stupnja pravde, neprestano je potvrđivao svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i obvezu nadležnih crkvenih vlasti da procesuira članove klera koji su za to odgovorni.

Narod.hr