TRAŽI SE PRAVDA ZA HRVATE BUGOJNA

TRAŽI SE PRAVDA ZA HRVATE BUGOJNA

MONSTRUOZAN ZLOČIN ARMIJE BIH Potvrđeni identiteti četiri ekshumirane osobe nađenih na području Rostova

Nakon 27 godina potrage, rasvijetljena je sudbina Zorana Galića, Dragana Miličevića, Ante Markulja i Frane Jezidžića, četvorice iz skupine 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša.

Ljetos ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe na lokalitetu Rostova nadomak Bugojna, kao što se i pretpostavljalo, pripadaju nasilno odvedenim hrvatskim logorašima iz logora Armije BiH u Bugojnu.

Analizom DNK uzoraka koja je obavljena u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, utvrđeno je kako tijela pripadaju Zoranu Galiću, uz čije posmrtne ostatke je pronađena i iskaznica Međunarodnog crvenog križa, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Frani Jezidžiću, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe BiH za ARTINFO.BA.

Galić, Miličević, Markulj i Jezildžić bili su dio skupine koja je brojala 19 hrvatskih logoraša nasilno odvedenih iz logora bošnjačke Armije BiH u Bugojnu za čijim tijelima se tragalo više od 27 godina.

Dijana Strujić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna, potvrdila je da je o rezultatima identifikacije obavijestila obitelji nestalih čija je sudbina konačno rasvijetljena..

“Svi smo preplavljeni emocijama i duboko dirnuti i ja i obitelji onih čija je sudbina nakon ovoliko godina rasvijetljena kojima sam javila ovu za nas veliku i važnu vijest. Nadamo se da će pronalazak četiri tijela pomoći u rasvjetljavanju sudbine i ostalih iz skupine od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša među kojima je i moj suprug Mihovil Strujić”, kazala je Dijana Strujić koja ističe kako je pronalazak i identifikacija tijela poticaj hrvatskim žrtvama Bugojna i njihovim obiteljima da dignute glave nastave višegodišnju borbu za pravdu i istinu o zločinima nad Hrvatima Bugojna.

Istog je promišljanja i Marijo Mostarac, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna.

“I mene je ova vijest duboko potresla jer pronađena su tijela ljudi s kojima smo dijelili sudbinu mjesecima prije nego što su odvedeni u nepoznato. Sad je potpuno jasno da su likvidirani na okrutan način, a nadam se i da je došlo vrijeme da oni koji su naredili i počinili ovaj zločin za njega konačno odgovaraju. Ova je godina za nas bugojanske Hrvate, preživjele logoraše i obitelji nestalih bila izuzetno važna jer klupko zločina koje uključuje pronalazak nepobitnih dokaza počelo se odmotavati”, kazao je Mostarac.

Direktno.hr