Francuzi su u subotu četvrti vikend zaredom prosvjedovali protiv obaveznih zdravstvenih propusnica koje će biti potrebne za odlazak u restoran ili vožnju vlakom, dva dana prije njihovog uvođenja, prenose agencije.

Policija je prije prosvjeda rekla kako se očekuje oko 200.000 prosvjednika, koliko ih je prosvjedovalo i 31. srpnja.

“Očekujemo otprilike jednak broj prosvjednika” u subotu, rekao je policijski izvor, s obzirom na to da su prosvjedi predviđeni u više od 150 gradova, prenosi AFP.

Prosvjedi se održavaju dan nakon novog poziva predsjednika Emmanuela Macrona građanima da se cijepe.

“Ne diktaturi”

“Macrone, ne želimo tvoju propusnicu”, “Macrone, ne želimo te više”, “Ne diktaturi”, izvikivali su prosvjednici u Parizu. Bilo ih je barem tisuću.

Među prosvjednicima ima krajnje lijevih anarhista i krajnje desnih militanata, ostataka protuvladinog pokreta Žutih prsluka iz 2018. i 2019., navodi Reuters.

Dobar dio prosvjednika smatra da se propusnicom želi uvesti obvezno cijepljenje. Smatraju da to nije primjereno i zabrinuti su zbog mogućnosti da radnici dobiju otkaz ako je nemaju. Drugi ne žele biti pokusni kunići za nova cjepiva.

Zakon koji proširuje obvezu posjedovanja propusnice za ulazak na još veći broj javnih mjesta i uvodi obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike objavljen je u petak u Službenom listu.

Gdje su sve od ponedjeljka u Francuskoj obvezne potvrde

Od ponedjeljka će potvrda o cijepljenju, negativan PCR-test ili potvrda o preboljenju covida-19 biti potrebni da bi se moglo ući u kafiće, restorane, kazališta ili sajmove te da bi se putovalo zrakoplovom, vlakom ili autobusom.

Do sada su propusnice bile potrebne za bazene, muzeje i noćne klubove.

Slične propusnice uvele su i druge europske zemlje, ali francuski propisi su najdalekosežniji.

Kao i prošli tjedan, veliki su prosvjedi na jugu zemlje.

U regiji Provence-Alpes-Côte d’Azur prosvjedovalo je najmanje 37.000 ljudi – od Nice (10.000) do Toulona (19.000) i Marseillea (6000).

Na sjeveru, prosvjedi se očekuju u Lilleu, Reimsu i Dunkerqueu.

U Lyonu je policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike koji su je napadali, prenijela je televizija.

OTPOR.Media