Danas je u Širokom Brijegu održan zanimljiv sastanak na kojemu su bili Predsjednik platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda Mirsad Hadžikadić, Antonija Banožić nositeljica liste za Skupštinu ŽZH ispred HDZ 1990, te Vlado Marušić neovisni kandidat na listi HDZ 1990 za Skupštinu ŽZH.

Inicijativu za sastanak je uputio Mirsad Hadžikadić koju su Vlado Marušić i Antonija Banožić s zadovoljstvom prihvatili kako bi razmijenili svoja iskustva u predizbornoj kampanji, te se obostrano upoznali s programima i ciljevima za koje se zalažu obje strane na državnom,federalnom i županijskom nivou.

Hadžikadić je rekao kako on i Platforma za progres na ovim izborima nastupaju u koaliciji koja nosi naziv „Država“pod sloganom “RED,RAD I MIR“ u kojoj su predstavnici Platforme za progres, Nezavisnog bloka, stranka Zelenih BiH,Posavske stranke,Saveza demokratskih snaga,i Napredne demokratske stranke koji su napravili liste za sve nivoe vlasti u BiH.

Zalažu se za to da država osigura pravednost, ekonomski razvoj i sigurnost, a sam slogan te koalicije to potvrđuje.

Njegove riječi prenosimo u cijelosti:

„Puk u Bosni i Hercegovini jednako misli. Imaju iste probleme. Politika zavađa.
Svi moramo razgovarati o idejama i vizijama. Politika je neprijateljski usmjerena prema ljudima koji slobodno razmišljaju. Šire strah kako bi nas kontrolirali.
Danas sam razgovarao sa Antonijom Banožić i Vladom Marušićem, kandidatima za Skupštinu Zapadnohercegovačke županije. Ovo su ljudi koji iskreno žele riješiti problem u Bosni i Hercegovini tako da se svi osjećaju komotno i da ona bude funkcionalna.
Možda se ne slažemo u svim prijedlozima rješenja, ali se slažemo u našoj namjeri da svakom građaninu ove države bude dobro i da uživa vlastita prava.
Naš zadatak je da nađemo zdravo rješenje koje neće uvesti novu diskriminaciju, koje će uspostaviti povjerenje između naroda i trasirati nam put ka boljoj, zajedničkoj budućnosti. Zbog toga nam je neophodan novi društveni ugovor. Ugovor svih dijelova društva, koji će sjesti i razgovarati s ciljem perspektivne i prosperitetne budućnosti.
Za mene, prvi korak ka većoj demokraciji i većem zadovoljstvu građana, jeste ograničenje broja mandata i uvođenje drugog kruga glasovanja.“

Antonija Banožić je napomenula kako je jedini način ispravljanja izbornih anomalija pravedna izmjena izbornog zakona u BiH kojim će se omogućiti svakom narodu legitimno biranje njegovih predstavnika što je jedan od glavnih ciljeva stranke HDZ 1990 na ovim izborima.

Isto tako ona je napomenula kako su izmjene izbornog zakona nužne kako bi se otvorila širina na hrvatskoj političkoj sceni i politički pluralizam koji bi omogućio stvaranje novih hrvatskih političkih stranaka, a ne kako bi se HDZ BiH vječno ostao na vlasti kako se to prezentira u muslimansko-bošnjačkim političkim krugovima.

Rrazmišljanje Antonije Banožić o povećanju pluralizma i demokratičnosti političkih opcija u svim narodima se svidjelo Mirsadu Hadžikadiću koji je potom napomenuo kako je najviše pozitivnih političkih iskustava stekao u neposrednom razgovoru s ljudima.

Mirsad Hadžikdić je potom upitao Antoniju Banožić i Vladu Marušića kako to oni misle izvršiti pravednu izmjenu izbornog zakona kojom nitko od građana BiH neće biti diskriminiran u odnosu na druge narode.

Vlado Marušić mu je potom rekao kako se on oduvijek izjašnjava,a i svi njegovi preci kao Hrvat, Katolik i stoga želi zajedno s ogromnim brojem Hrvata u BiH birati svoje političke predstavnike a ne da im netko nameće one za koje nisu glasovali.

Napomenuo je kako se do dana današnjeg cca 97% građana BiH izjašnjavaju kao Bošnjaci ili Muslimani, Srbi i Hrvati, dok ih se tek 3% izjašnjava kao ostali. S tim u vezi on predlaže da se svaki građanin izjasni kako želi, Musliman ili Bošnjak, Srbin,Hrvat ili kao ostali i da mu se to izjašnjenje upiše u sve njegove osobne dokumente, te će svi oni koji se izjasne kao takvi moći glasovati za koga oni žele.

Hadžikadić je opet napomenuo kako se i time čini diskriminacija prema ostalim građanima BiH jer oni u tom slučaju neće moći glasovati za kandidate koji se izjašnjavaju kao pripadnici drugog naroda.

Marušić mu je potom naveo Presudu Ustavnog suda BiH U-5/98 po apelaciji pokojnog Alije Izetbegovića u kojoj je kao natkrovljujuće načelo Ustava BiH navedena konstitutivnost naroda u BiH, dok su ostali građani i narodnosti također navedeni i gdje nema diskriminacije niti jednog građanina BiH po bilo kojem osnovu.

Marušić je naveo kako on nema ništa protiv toga jer je to legalno i legitimno da se za člana Predsjedništva BiH kandidiraju i Sejdić,i Finci, Pilav, Zornić i svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Muslimani, Srbi ili Hrvati ,i da su Presude suda u Strassbourgu potpuno u redu, no nije u redu da većinski narod drugom malobrojnijem hrvatskom narodu bira političke predstavnike koje taj narod većinski nije izabrao, što je slučaj u nekoliko navrata s izborom Željka Komšića,a moguće je lako da će opet biti izabran.

S tim u svezi treba omogućiti svakom narodu biranje njegovih političkih predstavnika, pa taman se ti predstavnici izjašnjavali kao Hrvati, Srbi, Muslimani, Romi, Židovi ili ostali, ali je srž u tome da Hrvati na taj način biraju svoje političke predstavnike svojom voljom a ne da se dogodi kao s izborom Željka Komšića da većinski narod(muslimansko-bošnjački) nametne drugom narodu svojom voljom političkog predstavnika koji nije izraz njihove političke volje.

Takvu praksu trebaju preuzeti svi konstitutivni narodi u BiH i birati sebi političke predstavnike neovisno kako se oni izjašnjavaju. Oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova u svakom konstitutivnom narodu bili bi politički predstavnici tog naroda.

Nakon toga razgovor se usmjerio prema nekoj doglednoj budućnosti u kojoj bi svi narodi i ostali birali jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH čemu Platforma za progres teži, a sve po uzoru na vodeće demokratske zemlje svijeta i Europe, protiv čega nitko nema ništa ali će budućnost pokazati da li je to moguće i ostvarljivo u ovako uređenoj državi. No, svi sudionici sastanka su duboko svjesni kako se nikakve izmjene izbornog zakona ne mogu dogoditi bez izmjena Ustava BiH.

Marušić je također napomenuo kako se Visoki predstavnik Christhian Schmidt nalazi u procijepu i donijeti će odluku u svezi izmjena izbornog zakona koja se zacijelo neće nekome svidjeti.

Nakon razmjene mišljenja tijek razgovora je krenuo u ležernije vode gdje je Antonija Banožić upitala Hadžikadića zašto se uopće upustio u političke vode kad mu je kudikamo bolje biti sveučilišni profesor na sveučilištu u Scharlotte u SAD bez stresa i svih ovih napora duhovne i materijalne prirode.

On je odgovorio kako mu je odista život u SAD mnogo ležerniji i mirniji, a ovako je odvojen od obitelji i suočen s nizom laži i podvala na političkoj sceni. Ali onaj inat u njemu, domoljublje, vjera i nada kako je ipak država BiH blagoslovljena i prepuna prirodnih resursa koji mogu omogućiti svim njenim građanima miran i prosperitetan život. Želio je sa svoje strane doprinijeti ostanku i povratku naših mladih na njihova ognjišta, i gdje nema razlike u masovnim odlascima naših mladih iz BiH neovisno kojem narodu pripadaju a sve zbog politike bešćutnih političkih elita u BiH.

To su njegovi glavni motivi uključivanja u politiku premda duboko svjestan kako je materijalno na gubitku ali duhovno oplemenjen za sva vremena i taj duh nepokornosti, nepokolebljivosti i nade će nositi u srcu dok je živ pa što god bude. A on računa kako će njegova koalicija Država uspjeti ući u sve nivoe vlasti u BiH što mu je primarni cilj kako bi se kotačić pozitivnih ekonomskih promjena pokrenuo na zadovoljstvo svih građana BiH.

Na kraju se on zahvalio Antoniji Banožič i Vladi Marušiću na izdvojenom vremenu za njega što će nesebično cijeniti u svojim daljnjim predizbornim aktivnostima.

Imajući u vidu kako je gospodin Mirsad Hadžikadić kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred muslimansko-bošnjačkog naroda, i nema ama baš nikakvih problema doći u sve krajeve BiH, pa i u krajeve u kojima 100% žive Hrvati to je za svaku pohvalu, za razliku od nelegalnog i nelegitimnog člana Predsjedništva BiH, persone non grate Željika Komšiča koji je „naime“predstavnik hrvatskog naroda u BiH a ne smije doći niti u jedan većinski hrvatski grad u BiH.

Stoga ja Vlado Marušić neovisni kandidat za Skupštinu ŽZH, i Antonija Banožić, nositeljica liste za Skupštinu ŽZH, pozivamo sve Muslimane-Bošnjake iz BiH koji nisu opterećeni stranačkim stegama Denisa Bećirovića , Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da na predstojećim izborima daju svoj glas kandidatu Mirsadu Hadžikadiću kao čovjeku koji ima viziju, karizmu, renome, i reference kojima može svim narodima BiH ponuditi bolji i smisleniji život.

S druge pak strane hrvatski narod stiješnjen između dvije mogućnosti, izbora nelegalnog i nelegitimnog predstavnika ispred hrvatskog naroda Željka Komšića i Borjane Krišto a sve zahvaljujući izbornom zakonu u BiH koji nije pravedan po hrvatski narod, nema izbora već dati svoj glas kandidatkinji Krišto koja predstavlja hrvatski narod u BiH, bez obzira sviđala se ona nekome ili ne.

Ukoliko pak neki hrvatski glasači proglase svoj glasački listić za člana Predsjedništva BiH nevažećim moraju biti svjesni kako tim činom Željko Komšić dobiva dva glasa. Jedan za, a drugi koji nije protiv njega.

Stoga poštovani hrvatski birači i svi drugi birači iz BiH !
Iziđite na izbore predviđene za dan 02.listopad 2022.godine i ispunite svoju ustavnu ,zakonsku i građansku dužnost. Kako ćete glasovati je vaša osobna stvar. Ali nemojte toga dana apstinirati od izlaska na te izbore jer time postajete izdajnici i veleizdajnici svoga naroda sviđalo se to vama ili ne.

VladoMarušić/Braniteljskiportal BiH