Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević sastali su se u ponedjeljak dana 17.05.2021.godine u Mostaru s predsjednicima udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata.

Tom prigodom Čović je istaknuo kako će i dalje davati punu potporu braniteljskim udrugama u obavljanju njihovih zadaća i iznalaženju rješenja za probleme s kojima se branitelji susreću.

Na sastanku, koji se inače redovito održava, razgovaralo se o važnim braniteljskim temama i aktivnostima koje se provode kroz ove udruge među braniteljskom populacijom te su razmatrana rješenja navedenih problema.

Razgovaralo se o skupu zakona koji se odnose na braniteljsku populaciju, kao i načinima kako unaprijediti njihovu implementaciju.

Inače, sastanku su nazočili predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB Nikica Tomić, predsjednica Udruge obitelji poginulih Hrvatskih branitelja HVO HB Jasna Zlomislić, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB Lazar Martinović i predsjednik HVIDRA-e Dragan Radić.

Bijes i srdžba istinskih razvojačenih Branitelja zbog sastanka u Mostaru

Promatrajući video i foto priloge s tog sastanka tisuće razvojačenih Branitelja HVO-a koji pripadaju sasvim različitim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata ili pak ne pripadaju nikakvoj udruzi proistekloj iz rata hvata neviđeni bijes, srdžba a iz usta nekih od njih iako su deklarirani vjernici izleti i neka psovka, Bože oprosti im jer ne znaju što čine, jer taj sastanak kao i stotine drugih sličnih sastanaka održanih nakon završetka Domovinskog rata u BiH s istim ili sličnim akterima i protagonistima nije donio ništa novo i značajno na poboljšanju položaja istinskih razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava iz rata.

Promatrajući te likove osim Akademika dr. Dragana Čovića svaki razvojačeni Branitelj HVO-a bez ikakvih prava iz Domovinskog rata se upita koga zapravo predstavljaju Nikica Tomić, Lazar Martinović, Dragan Radić i Jasna Zlomislić? Tko su njihovi članovi i postoji li ijedan među njihovim članovima bez rješenog statusa iz Domovinskog rata? Konačno postoji li itko među njih četvero tko nije rješio svoj status iz rata ali i inače?

Koga predstavljaju i tko su famozni predstavnici tzv.”krovnih,temeljnih ili reprezentativnih” udruga iz rata?

Ipak krenimo redom.Nikica Tomić predstavlja udrugu dragovoljaca i veterana HVO-a na nivou FBiH. Lazar Martinović predstavlja udrugu odlikovanih pripadnika HVO-a u FBiH. Dragan Radić predstavlja HVIDRU na nivou FBiH (Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata), dok Jasna Zlomislić predstavlja Udrugu obitelji poginulih i nestalih Branitelja HVO-a na nivou FBiH.

Njih četvero dakle predstavljaju famozne ili tzv.”temeljne, krovne ili reprezentativne” udruge proistekle iz rata kojima su ih častili svi bivši federalni ministri branitelja ili pak bivši ministri branitelja po županijama, pa čak i neki sadašnji, a koje nazive ne poznaje niti jedan zakon o pravima Branitelja u FBiH niti Zakon o dopunskim pravima branitelja u županijama.

Sada se postavlja tko su članovi tih udruga i koliko ih konačno ima? Na to pitanje odista je teško dati odgovor jer takav odgovor unatoč višegodišnjim nastojanjima URB HVO-a ŽZH i UZB Ljubuški da pismenim putem dobiju podatke o članovima HVIDRE, njihovim primanjima u FBiH i njenim županijama, odlikovanim pripadnicima HVO-a i njihovi primanjima, obiteljima poginulih i nestalih Branitelja HVO-a i njihovim primanjima nismo dobili od strane federalnog ministarstva Branitelja i ministarstva Branitelja u ŽZH, uz obrazloženje tih ministarstava kako je davanje takvih podataka suprotno čl.4.Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH.

Podaci o imenima i primanjima članova navedenih udruga se skrivaju od očiju javnosti

Sada će prozvani reći kako podaci o broju njihovih članova koje nas interesiraju postoje na web stranici federalnog ministarstva Branitelja u Sarajevu, no nas ne zanima njihov broj koliko njihova imena i prezimena s osnovnim podacima te visina njihovih mjesečnih primanja.To ne možemo dobiti zbog gore navedenih opstrukcija federalnog ministarstva Branitelja i županijskog ministarstva Branitelja ŽZH.

Što se tiče udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a u FBiH uopće ne postoje službeni podaci o broju njihovih članova u FBiH, te koliko ih je ostvarilo svoja prava iz rata. No, imajući u vidu nezakonita primanja najmanje polovice pripadnika HVO-a u FBiH odista je izgledno kako je najveći, odnosno ogroman broj dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata HVO-a u FBiH rješio svoj status na način dobivanja RVI-a, mirovine po zapovjednoj dužnosti, odlikovanja,ili pak dva ili tri primanja odjednom, pa čak i primanja iz RH.Da ne napominjemo u kakve su se sve odbore, općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, javne, kulturne, športske i druge organizacije pa čak i MZ i KUD-a uvukli istaknuti predstavnici navedenih udruga odakle primaju mrsne mjesečne novčane naknade godinama.

Malo istine o četvero predstavnika tzv.”temeljnih,krovnih ili reprezentativnih” udruga HVO-a iz rata

Sada dolazimo do četvero predstavnika tih vodećih udruga HVO-a u FBiH.Ako otvorimo svoju dušu i uđemo malo u sferu njihovih primanja odista je njih sve četvero debelo rješilo svoj status iz Domovinskog rata. Nikada nam nije bila namjera niti će biti omalovažiti zasluge bilo kojeg Branitelja ili predstavnika neke udruge iz Domovinskog rata tko je dao dio svog tijela ili teško obolio, tko je imao izričito velike zasluge u borbenim postojbama u ratu, ili je pak njihov supružnik položio svoj život na oltar Domovine što je najveća žrtva koju netko može podnijeti u Domovinskom ratu kako bi nam svima bilo bolje, no, isto tako dužni smo se svim svojim bićem pobuniti protiv toga da netko od njih četvero ili članovi njihovih obitelji imaju ama baš sve od ovoga svijeta a tisuće razvojačenih Branitelja HVO-a bez ikakvih primanja iz rata žive na rubu egzistencijalne oskudice koja rađa duhovnom oskudicom koja neminovno dovodi do teškog obola, suicida i smrti koje se svakodnevno gomilaju među istinskim razvojačenim Braniteljima.

Svi smo svjedoci kako su praktično svi članovi obitelji navedenih predstavnika udruga trajno zbrinuti u JP ili JU, svi redovito primaju stipendije iz RH i BiH ukoliko studiraju, prvi su na listama svih poticaja, ili pak bilo kakvim drugim pravima iz rata. To su činjenice i de iure i de facto.A nitko od njih nije javno istupio i rekao kako to nije pošteno jer postoje mnogi razvojačeni Branitelji koji ništa od toga nisu dobili. Ni oni ali ni njihovi članovi obitelji a sve iz razloga jer nisu bili blizu vatre kraj koje su se mogli ugrijati.Nisu se zapravo mogli progurati od ovih silnih navedenih kraj te vatre koja redovito gori od završetka Domovinskog rata u BiH.

Težak i nezamisliv život istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a

Prijeti im ovrha njihove nepokretne i pokretne imovine zbog neplaćenih računa za struju, telefon, vodu, rate kredita, a svi do jednoga su teško oboljeli, a većina živi u teškim socijalnim i životnim uvjetima o čemu smo se uvjerili promatrajući reportažu o zaboravljenom Branitelju iz Ljubuškog kojemu prijeti ovrha pokretne imovine.Ogroman broj njih ne igra kladionicu, bingo, ne kocka se, ne pije, i ne tuče svoju ženu.To navodimo poradi onih koji traže alibi na društvenim mrežama kako bi ih ocrnili bezrazložno.

A takvi Branitelji nisu krivi što su živi. Što nisu znali ili umijeli moliti nikoga za pomoć jer su s pravom računali, ali su se preračunali kako ih bešćutne političke elite HDZ BIH neće zaboraviti od završetka Domovinskog rata do dana današnjeg, jer su zaslužili minimum poštovanja u vidu trajne mjesečne naknade za vrijeme provedeno u Domovinskom ratu.

UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH jedine udruge iz rata koje traže istinu i pravdu za istinske razvojačene Branitelje

I upravo zbog te naknade prikljućili su se UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH koji su svoje zahtjeve koncipirali upravo na pitanju braniteljskog dodatka i donošenja Zakona o jedinstvenom registru Branitelja u FBiH u kojemu će biti javno objavljeno tko je bio u borbenim postojbama a tko nije te će se nakon toga znati tko je kosio a tko vodu nosio:tko može imati prava Branitelja a tko ne.

Zajedno sa stotinama i tisućama razvojačenih Branitelja HVO-a i Armije BiH su godinama prosvjedovali pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH tražeći svoja prava na braniteljski dodatak i izradu Zakona o jedinstvenom registru da bi konačno te bešćutne političke elite u FBiH donijele Zakon o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u koji je ugrađena tzv.”egzistencijalna mjesečna novčana naknada”i tzv. “objava registra branitelja”što je javna smijurija, poniženje i uvreda za istinske razvojačene branitelje iz borbenih postrojbi jer ih diskriminira u njihovim pravima po više osnova.

Protagonisti pri donošenju zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH i ŽZH

A znate li tko su bili jedni od glavih protagonista pri donošenju tog zakona u FBiH ,a kasnije i u njenim županijama s hrvatskom većinom?Navedeni predstavnici udruga koji su dana 17.05.2021.godine u Mostaru održali sastanak s Akademikom Čovićem? Ti predstavnici udruga su dali svoj konačni blagoslov u izradi takvih nakradnih zakona u FBiH i ŽZH. Mislite li poštovani članovi URB HVO-a ŽZH i UZB Ljubuški kako je netko od njih pitao nekoga od predstavnika ove dvije udruge slažu li se s predloženim zakonima? Bez obzira što su predstavnici obje udruge na više radnih sastanaka u FBiH i ŽZH izrazili svoje izričito negodovanje protiv tih zakona oni su donijeti i sada ti predstavnici udruga zajedno s Akademikom Čovićem i dalje trabunjanju i mantraju prosipljući demagoške fraze kako će i dalje zajedničkim snagama raditi na poboljšanju statusa njihovih udruga pa i razvojačenih Branitelja.

Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH i svi drugi razvojačeni Branitelji HVO-a ŽZH i u FBiH!

URB HVO-a ŽZH a nadamo se i UZB Ljubuški nikada neće prestati boriti se za prava desetina tisuća istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a i to ne samo u ŽZH već i u cijeloj FBiH tražeći izmjene protuustavnih i diskriminirajući odredbi Zakojna o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH i njenim županijama i u tom smislu su poduzeti već odgovarajući koraci premda vladajuće političke elite(SDA i HDZ BiH), vrše opstrukciju naših zahtjeva bez ikakve kaznene i materijalne odgovornosti.O moralnoj odgovornosti bespredmetno je trošiti riječi jer predstavnici HDZ BiH koji su sudjelovali u izradi takvih zakona unatoč tome što živimo na jako uskom prostoru te se srećemo na ulici, u prolazu ,u kafiću, Domu zdravlja, javnoj, kulturnoj i športskoj manifestaciji su pođonili svoj obraz i ponašaju se kao da ne postojimo premda jako dobro znaju kako su davno prodali dušu vragu svome zbog svojih sitnih usko grudnih interesa.

No ,mi pamtimo i ne zaboravljamo, premda ne umijemo mrziti nikoga od njih. Doće vrijeme kada će netko obarati pogled i žaliti za svime što je nekome učinio nažao a nikome nisu učinili nažao kao istinskim razvojačenim Braniteljima koji su zbog njihovog činjenja i propusta bačeni na rub života.

Odgovor nekim komentatorima s portala i društvenih mreža što su poduzele UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH za prava branitelja mlađih od 55 i 57 godina života

Ovdje smo također dužni osvrntuti se na komentare pojedinih čitatelja portala s područja ŽZH koji postavljaju pitanja rukovodstvu UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH što su učinili kako bi razvojačeni Branitelji HVO-a iz borbenih postrojbi mlađi od 55 odnosno 57 godina života dobili svoja redovita mjesčna primanja iz rata a od tog istoga rata nemaju ništa.

Ovdje ćemo tim komentatorima odgovoriti u ime URB HVO-a ŽZH a nadamo se kako će se s ovom konstatacijom složiti i predstavnici UZB Ljubuški. Postoje naime predstavnici obje udruge koji nemaju nikakvih mjesečnih primanja, ni oni a ni njihove supruge, i imaju težih zdravstvenih problema u obitelji, a imaju sve uvjete već preko dvije godine za dobivanje tzv.”egzistencijalne novčane naknade”a ne žele je uzeti.A znate li zašto?Upravo zbog toga što smatraju kako je ta tzv”egzistencijalna novčana naknada”mizerija, socijala, sranje, uvreda i poniženje za istinske razvojačene branitelje HVO-a iz Borbenih postrojbi, koju su s indignacijom i gnušanjem odbili jer ju ne žele primiti ponajviše zbog svojih kolega suboraca iz rata koji su s njima proveli cijelo vrijeme u ratu u istom rovu na istim ratnim terenima a ne mogu je dobiti ponajviše jer su slučajno mlađi od 55 ili 57 godina života.

Odbili su je jer ne mogu podnijeti da netko ne dobije redovita mjesečna primanja iz rata a imaju mirovinu po osnovu rada, ili pak rade, nisu na Zavodu za zapošljavanje ili pak nemaju prebivalište u BiH. Upravo zbog takvih razloga ju ne žele primiti iako na nju imaju pravo po svim osnovama .Oni žele da je dobiju svi bez obzira na diskriminirajuće uvjete u zakonima.Jedini uvjet je kako su bili u borbenim postrojbama u ratu a nemaju nuikakvih drugih primanja iz rata.

Isto tako među predstavnicima UZB Ljubuški i URB HVO-a ŽZH postoje oni koji će se javno odreći braniteljskog dodatka uz uvjet da svi drugi članovi ovih udruga istu dobiju.To su javno posvjedočili u medijima, a ako ne vjerujete proguglajte malo po internetu kako bi se uvjerili.

Konačno što smo poduzeli kako bi se uklonila dikriminacija razvojačenih Branitelja po više osnova na njihovu pravičnu mjesečnu naknadu iz rata?Mnoge su aktivnosti poduzete pred onima gdje se jedino takve aktivnosti mogu i poduzeti. A one su poduzete u Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu Branitelja, Uredu Predsjdnika FBiH, i ministarstvima Branitelja ŽZH , Skupštini i Vladi ŽZH. A znate li tko se u tim institucijama pita? SDA i HDZ BiH, odnosno predstavnici tzv. “krovnih,temeljnih ili reprezentativnih”udruga iz rata koji su dana 17.05.2021.godine održali još jedan u nizu sastanaka s našim Akademikom i dobročiniteljem dr.Draganom Čovićem s kojim su opet po tko zna koji put dogovorili uspješnu u plodonosnu suradnju na bioljem položaju “udruga”i svih drugih razvojačenih Branitelja.

Istina izvan svake razumne sumnje

To vam je poštovani komentatori s poratala i društvenih mreža živa istina izvan koje ne postoji nikakva druga. Izvan svake razumne sumnje kako to u svojim odlukama koristi Međunarodni sud pravde u Haagu. Izvan svake razumne sumnje je kako su predstavnici navedenih udruga zajedno s predstavnicima HDZ BiH nanijeli najveću i nepopravljivu štetu istinskim razvojačenim Braniteljima HVO-a u FBiH i svim poštenim Hrvatima u BiH i van nje svojim uhljebničkim i izdajničkim mentalitetom.

Ipak ne gubite glavu vi komentatori koji volite u kasne sitne sate komentirati aktualna zbivanja a poglavito zbivanja koja se tiču vaših primanja iz rata. Znate vrlo dobro kako je jedini način pobjede vinovnika susreta u Mostaru od 17.05.2021.godine izlazak na svake izbore i davanje glasa onima koji ne prodaju dušu vragu svome nikada, nizašto.A takvih među nama a nadamo se i među vama još uvijek ima određen broj. Ali isto tako iznd svega morate se znati oduprijeti onima s kojima provodite dane po vašim omiljenim sastajalištima koji vas filuju s onom vječnom:”Svi su oni isti!” A vjerujte kako nisu svi isti jer postoje oni koji će po cijenu svekolike žrtve na svoju štetu i štetu članova svojih obitelji odbiti svaku nemoralnu ponudu pa bila ona i mizerija i uvreda od tz.”egzistencijalne mjesečne novčane naknade.”
Neka vam to bude zvijezda vodilja u traženju pravde i istine u koju se kunete.

URB HVO-a ŽZH/Braniteljskiportal.ba