Sinoć u 23 sata na Zagreb, pala je bespilotna letjelica pristigla s ukrajinskog teritorija, što je izazvalo šok i paniku u članicama NATO-a. Mainstream mediji u Hrvatskoj i BiH, kao i Plenković, manipuliraju informacijama tvrdeći da je letjelica ruske proizvodnje, a zanemarujući odakle stiže i tko je posjeduje, što je dokaz od kreiranoj propagandni s jednog mjesta.

  1. Javio se i hrvatski Ministar obrane Banožić
    Javnosti se obratio predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović izjavom koja stvar gleda s obje strane, što moramo pohvaliti.

“Znamo kakav je objekt doletio. Dojavu nismo nikakvu dobuli. Objekt je letio je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od 7 minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku, sve detalje želimo utvrditi. Pozivam građane da budu mirni, jer ovakve stvari se u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi dojam. Određene proceduralne stvari moramo preispitati i utvrditi kako je moguće do je ovog došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba.

Gledamo što se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milijun ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo tko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri… kao da je pala kiša a ne, srećom, nenaoružana bomba.

Trenutno je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da ovo nitko nije primijetio. Pitanje je je li Hrvatska s ovom razinom obrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera.

Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva.

Nisam se čuo s Orbanom, Plenković ga je vidio u Francuskoj. I Mađarska je trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa. Događaj je ozbiljan. Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Brifiran sam prije pola sata. Sjednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem s ljudima koji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno tijelo.

U ovom stranju je naša protuzračna obrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 zrakoplova, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva. I u najboljim okolnostima, ovo je takva izvanredna i nepredviđena situacija da morate ovisiti o partnerima i članicama NATO-a, koje nam nisu nesklone, i očito je kod njih došlo do nekog propusta.

Nema potrebe da se poziva ukrajinskog veleposlanika na razgovor, tamo je rat i stvari su izvan kontrole. Ne znaam što bismo dobili time. Samo se nadamo da se to više neće dogoditi. To je letjelo 1000 kilometara.

Šef NATO-a je tehnička osoba, to smo gledali i u vrijeme bombardiranja Srbije, glavni tajnik NATO-a je koordinator, on govori u ime Saveza i često kaže stvari koje nisu koordinirane. Nema smisla ga prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa”, izjavio je Zoran Milanović

O DRONU
Prema prvim informacijama, radi se o letjelici Tupolev Tu-141 doleta do 1000 km staroj više od 30 godina, što puno govori o ovom slučaju. Tu-141 posjeduju Rusija i Ukrajina. Ova letjelica se programira i nije moguće mijenjati smijer. Priče o greški Google Map su vjerojatno manipulacija, jer je dron proizveden davno prije Googla. Ako je letjelica doletjela iz Ukrajine, polijetanje je zasigurno bilo s teritorija kojeg drži vojska Ukrajine. Naravno, moguće su i druge provokacije, ali za sada treba biti vrlo oprezan.

JAVIO SE I HRVATSKI MINISTAR OBRANE BANOŽIĆ
“Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija”, rekao je Ministar obrane Republike Hrvatske Banožić, te nastavio: “U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem je od jutros, krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se krim istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice. U suradnji s NATO-om imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima obrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/h. Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne trebaju biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju.

Sustav nije zakazao. Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je točno snimio. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti što se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama”, izjavio je Banožić.

Iz riječi hrvatskom ministra iščitavamo zbunjenost. Letjelica proizvedena prije 30 godina, prošla je 1000 km NATO zračnog prostora kao kroz švicarski sir. Zamislimo sada što bi se dogodilo s puno sofisticiranijim oružjem?

Zemlje koje okružuju Ukrajinu i preko kojih je preletio dron, su članice NATOa, a ratna zona je pod budnim okom NATOa i Amerikanaca. Postavlja se laičko pitanje “Kako je to moguće?”

Logično.hr