Uredništvu portala BraniteljskiPortal.ba pismenim putem se obratila grupa nezadovoljnih i zabrinutih građana zbog nezakonitog postupanja banaka s područja FBiH od kojih izdvajaju Raiffeisen banku d.d.BiH, Addiko banku d.d. BiH, Intesa San Paolo kao i Unicredit bank d.d.Mostar.

Njihovo pismeno obraćanje bez ikakvih preinaka prenosimo u cijelosti.

Poštovani!

Obraćamo Vam se ovim putem jer ne poznajemo drugog načina kako bi cjelokupnoj javnosti ukazali na nezakonito, protuustavno, diskriminirajuće, samovoljno ponašanje određenih banaka s područja FBiH od kojih izdvajamo Raiffeisen bank d.d.BiH, Addiko bank d.d.BiH, Intesa San Paolo bank d.d.BiH te Unicredit bank d.d.Mostar koje preko svojih djelatnika vrše neviđeni psihički teror kao i mobing nad nama klijentima tih banaka.

Djelatnici tih banaka svakodnevno po više puta, ne birajući da li je u pitanju petak ili svetac, nedjelja, radni dan, radno vrijeme, nazivaju nas klijente tih banaka ukoliko nismo platili jednu, dvije ili više rata po master, viza karticama ili ratama kredita kako bi nas primorali na plaćanje istih što je nezakonito postupanje imajući u vidu čl.371.ZOO u FBiH koji predviđa zastarjelost novčanih potraživanja ili pak čl.388.i 391.istog zakona koji predviđa kako se zastarjelost novčanih potraživanja prekida postupkom kod suda (tužbom), dok nikakva opomena ili pozivi telefonom ne prekidaju rok zastarjelosti nisu su predviđeni tim zakonom kao načini otplate dugovanja.

Imajući u vidu kako telefonski pozivi od strane određenih djelatnika tih banaka prema nama klijentima ne prestaju već se sve više pojačavaju unatoč našim obećanjima kako ćemo isplatiti svoja zaostala dugovanja koja su ponajviše produkt “corona krize” u koju su nas uvalili svjetski holštaperi, lažovi, prevaranti i zlikovci najgore vrste zbog čega nismo u mogućnosti uredno plaćati svoje dospjele obveze od kojih ne bježimo, ostalo nam je kao jedino sredstvo obrane objavljivanje ove naše zajedničke pritužbe medijima koji ju budu htjeli objaviti.

Praksa telefonskog uznemiravanja određenih djelatnika navedenih banaka nastavak je zločinačke politike pojedinih agencija za naplatu novčanih dugovanja koje su pojedine banke u FBiH i BiH angažirale kako bi vršile nezakonite i nedozvoljene pritiske na klijente tih banaka zbog neuredne otplate svojih novčanih dugovanja.

Navedene agencije su u bilo koje doba dana i noći, bez obzira na svetac, nedjelju, radni ili neradni dan s više telefonskih brojeva uznemiravale klijente tih banaka, zbog čega ih je dosta zatražilo liječničku psihološku pomoć za što posjedujemo materijalne dokaze.

Možete li vi zamisliti kako se osjeća klijent neke banke kada na sam Božić 25.12. dan rođenja Sina Božjeg kada vlada obiteljska atmosfera ili na Uskrs, Dan Njegova Uskrsnuća nazove neki djelatnik Agencije za naplatu dugovanja ili djelatnik neke banke i traži od njega plaćanje dugovanja?

Tu odmah na djelo izlazi ona poznata: “Tko je dužan i na Božić je tužan“ što je nezamislivo u današnje vrijeme.

Ovdje se također opravdano postavlja pitanje tko su ti koji u te Svete dane uznemiravaju Hrvate, dužnike navedenih banaka iz Širokog Brijega a opravdano držimo i sve druge Hrvate iz BiH?

Hrvati, katolici i vjernici to zacijelo ne čine već nevjera koja vlada u BiH a svi znamo tko je ta nevjera. Srbi, pravoslavci i Hrvati Katolici to ne čine bez obzira na sve.

Stoga ovim putem obavještavamo sve čitatelje portala koji objave ovu pritužbu, a poglavito djelatnike navedenih banaka i određenih Agencija za naplatu dugovanja kako ćemo mi klijenti tih banaka ali i svi budući klijenti tih banaka biti primorani poduzeti odgovarajuće pravne korake u svoju zaštitu gdje ćemo biti primorani podnositi i kaznene prijave protiv tih djelatnika, tužbe u kojima ćemo tražiti naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog pretrpljenih psihičkih bolova i gdje će naše potraživanje biti u velikoj nesrazmjeri s potraživanjima tih banaka prema nama, normalno u našu korist.

No, najvažnije od svega što očekujemo od ove pritužbe je opća osuda cjelokupne javnosti BiH zbog postupanja navedenih djelatnika banaka i Agencija za naplatu dugovanja što će imati negativan učinak na njihovo ukupno poslovanje u BiH ali isto tako će im stvoriti negativan publicitet među “rajom“, jer raja se oduvijek znala oduprijeti svakoj tiraniji pa će znati i ovoj.

Grupa nezadovoljnih klijenata banaka u BiH