Jučer 17.prosinca.2021.godine u posljepodnevnim satima u Sveučilišno kliničkoj bolnici Mostar, preminuo je Mladen Naletilić – Tuta. Operacija srca i ugrađivanja premosnica bili su njegova posljednja operacija koja ga je zadržale u bolnici, doznaje portala OTPOR.Media

Mladen Naletilić Tuta, rođen je 1. prosinca 1946. godine u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne, specijalne postrojbe Hrvatskog vijeća obrane.

Veliki dio svoga života proveo je u emigraciju u Njemačkoj nakon što se UDBA 1968. zainteresirala za njega, otišao u Njemačku gdje se bavio kockarnicama i političkom aktivnošću kao član emigrantske organizacije Ujedinjeni Hrvati Njemačke. Surađivao je s njemačkom tajnom službom BND-om i bugarskom tajnom službom KDS-om kako bi se zaštito od jugoslavenskih službi.

Nakon demokratizacije Hrvatske, Tuta se vratio u Zagreb 1990., gdje je uz odobrenje političkog vrha osnovao Kažnjeničku bojnu kao postrojbu za posebne namjene. U Domovinskom ratu je isprva ratovao na području Hrvatske, no početkom rata u BiH krajem 1991., premješta djelovanje Kažnjeničke bojne na područje BiH. Sudjelovao je u Operaciji Lipanjske zore gdje su njegovi kažnjenici dali veliki doprinos oslobađanju Mostara i drugih zapadnohercegovačkih krajeva od VRS-a i JNA.

Po izbijanju Bošnjačko-hrvatskog sukoba 1992., njegova Kažnjenička bojna sudjelovala je u borbama protiv Armije RBiH na području Mostara, Jablanice i Prozora-Rame. U vrijeme sukoba, Tutina postrojba bila je upletena u nekoliko ratnih zločina. Protivio se sklapanju mira s Muslimanima i potpisivanju Washingtonskog sporazuma, a istovremeno je zagovarao protezanje granica Herceg-Bosne na one od Banovine Hrvatske iz 1939. Nakon ukidanja Herceg-Bosne, optužio je hrvatsko i hercegbosansko političko vodstvo za izdaju. Doprinos Kažnjeničke bojne je bio nemjerljiv u domovinskom ratu, o tome govori činjenica da su sudjelovali na gotovo svim bojišnicama Bosne i Hercegovine, početkom 1991. i na prostoru Republike Hrvatske. Poznati su po tome što su bili odlični borci, vraćali su linije kad je trebalo te je dobar dio njih dalo život u obrani hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj.

Nakon rata živio je u Zagrebu, no 1997. bio je uhićen zbog kaznenih djela otmice, počinjenih 1993. nad Robertom Nosićem i 1995. nad Damirom Brekalom. Međutim, iduće godine ICTY podigao je optužnicu protiv Tute optuživši ga za zločine protiv čovječnosti, kršenje Ženevskih konvencija i pravila i običaja ratovanja. Izručen je u Haag 2000., a 2003. osuđen je na 20 godina zatvora. Zatvorsku kaznu je služio u Nizozemskoj, a od 2008. u Italiji. Na slobodu je pušten 18. veljače 2013.

Tuta se 5. svibnja 2013. godine vratio u Široki Brijeg, gdje je i boravio sve do odlaska u SKB Mostar na operaciju.

OTPOR.Media