Predizborna debata kandidatkinja i kandidata za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke održana je u srijedu dana 21.listopada 2022.godine navečer u hotelu Park u Širokom Brijegu u koordinaciji CGS Livno(Centar građanske suradnje).

Na debati su sudjelovali samo kandidati opozicijskih stranaka dok se kandidati vladajućeg HDZ-a BiH nisu odazvali. Odaziv Širokobriježana također je bio jako loš, na debatu ih je došlo tek nekoliko.

Na debati su govorili Dobroslav Bukmir (HDZ 1990) i Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević), inače zastupnici u aktualnom sazivu Skupštine ŽZH te vijećnik u Gradskom vijeću Širokoga Brijega Dalibor Ravić (HRS) i neovisni kandidat na listi HDZ-a 1990 Vlado Marušić, bivši kandidat za gradonačelnika Širokoga Brijega.

Bukmir je u svom predstavljanju istaknuo da mu je žao što na debati nema kandidata vladajuće stranke s čime su se složili i ostali kandidati.

Debatu je otvorila Ivona Mišković koordinatorica CGS Livno koja je u kratkim crtama otvorila debatu, dok je tu debatu je moderirala novinarka Željka Mihaljević koja je za sve kandidate za Skupštinu ŽZH imala pripremila set pitanja na koja su oni odgovarali uz istovremeno podnošenje replika na neke od odgovora kandidata.

Odista je bilo jako zanimljivo slušati predstavljanje navedenih kandidata oporbe, koji su čista otvorena srca izišli pred medije, građane kojih je odista došlo jako malo čime su pokazali političku nezrelost, dok se najviše zamjerki odnosi na kandidate HDZ BiH koji se nisu udostojili doći na debatu koja je danima prije bila najavljivana iz čega se da zaključiti kako su kandidati HDZ BiH za Skupštinu ŽZH iznad svega bahati, samouvjereni, oholi, i sigurni u svoju pobjedu na predstojećim izborima, te ih ne zanima ni narod ŽZH, ni oporbeni kandidati, a ni mediji jer će ionako pobijediti, kako se nadaju i nagovještavaju nadmoćno.

Hoće li se to dogoditi ostaje na stanovnicima ŽZH koji će umjeti valorizirati njihove uspjehe i poraze i od završetka Domovinskog rata u BiH, do dana današnjega, a poglavito zbog njihovog sinoćnjeg nedolaska na zakazanu debatu.

Odgovore i obraćanja oporbenih kandidata za Skupštinu ŽZH podijelili smo u nekoliko videa sukladno pitanjima moderatorice debate Željke Mihaljević.

VIDEO 1: Zbog čega su ušli u politiku!

VIDEO 2: O korištenju prirodnih resursa i koncesijama,

VIDEO 2: Koristi od koncesija/primjer smilje,

VIDEO 3: Što planiraju napraviti po pitanju ekologije

OTPOR.Media