Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Širokom Brijegu Vlado Marušić Predsjednik URB HVO-a ŽZH i glavni urednik Braniteljskog portala.ba oslobođen kaznene odgovornosti zbog komentara na portalu Jabuka TV.

Na obilježavanju 25.obljetnice VRO Bljesak u Okučanima 01.svibnja 2020.godine Predsjednik RH Zoran Milanović je napustio obljetnicu zbog natpisa “Za dom spremni“ koje su na majicama nosili pripadnici HOS-a, regularne oružane formacije oružanih snaga RH, što su zabilježili svi mediji u RH i BiH.

Zbog njegovog postupka zaredali su se mnogi komentari na društvenim mrežama pa i na portalu Jabuka TV na kojemu su mnogi čitatelji tog portala izražavali svoje negodovanje tim njegovim postupkom, dok je znatno manji broj njegovih “partizana“ branio njegov postupak.

Iziritiran njegovim postupkom komentar na tom portalu sam ostavio i ja dolje potpisani Vlado Marušić, Predsjednik URB HVO-a ŽZH i glavni i odgovorni urednik portala Braniteljskiportal.ba, a s razlogom jer su pripadnici HOS-a najčasnija postrojba u vrijeme Domovinskog rata u RH i BiH, koja je prva stala u obranu od srpskog agresora jer njihovi pripadnici imaju vrelu Hrvatsku krv, koju su prolijevali diljem lijepe naše i koja je pobjedom u Domovinskom ratu na njihovu a i na moju žalost postala „lijeva naša“ u kojoj se biraju i izabiru Predsjednici koji to ni po čemu nisu zaslužili jer su pravni, ideološki pa čak i biološki slijednici bivšeg zločinačkog, totalitarnog komunističkog sustava, najgoreg sustava u povijesti čovječanstva, protiv kojeg su se prvenstveno borili pripadnici HOS-a pa i moja malenkost u Domovinskom ratu noseći gordo i ponosno oznaku ZDS koja je starohrvatski povijesni usklik i pozdrav koji će zauvijek ostati u srcima istinskih Branitelja i domoljuba Hrvatske.

Napominjem kako sam svoj komentar poslao u afektu i na brzinu te sam zaboravio ostaviti svoje puno ime i prezime, jer se nikada ne skrivam iza pseudonima pa je on obilježen pod anonimno.

Nakon objave mog komentara uslijedili su mnogi komentari koji su moj komentar podržali, no vrlo brzo dobio sam telefonski poziv od predstavnika Federalnog MUP-a-federalne uprave policije koji su me pozvali da dam svoj iskaz u svezi tog komentara koji je po ocijeni nekih iz tog MUP-a komentar koji ima obilježje kaznenog djela označenog po članku 163. stavak 1. Kaznenog zakona FBiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), i gdje sam obavio uljudan razgovor s dvojicom djelatnika federalnog MUP-a u prostorijama PU Posušje na te okolnosti.

Isti su mi rekli kako su oni poslani da obave sa mnom razgovor zbog tog komentara i gdje su me najprije upoznali kako su preko moje IP adrese pronašli moje podatke. Ja sam im rekao neka mi pročitaju taj komentar kako bih bio siguran da je moj. Kad su mi pročitali taj komentar objavljen na portalu Jabuka TV ja sam rekao kako je to moj komentar od riječi do riječi i kako ću ga ponoviti milijun puta jer nikada ne odustajem od svojih stavova koji su obilježili moj život ali i živote mnogih drugih domoljuba Hrvata.

Na koncu našeg razgovora su mi ti djelatnici u povjerenju rekli kako i njima nije jasno zbog čega je pokrenut postupak protiv mene jer i oni smatraju kako moj komentar nema obilježja kaznenog djela za koje se teretim, ali da su oni dužni proslijediti zapisnik sa mog saslušanja u nadležno tužiteljstvo ŽZH.

No, prije nego nastavim ovaj tekst dužan sam čitateljima citirati dio mog komentara objavljenog na portalu Jabuka TV.

„A to što Branitelji RH nisu završili svoj posao 1995. godine sada se svima nama obija o glavu, što svoj vrhunac dostiže izborom Mesića dva puta za predsjednika, Josipovića i kao konačni čavao hrvatskom narodu u njegov lijes izbor Milanovića. Stoga predlažem vraćanje 1995. godine u stvarnost kako bismo završili ono što nismo tada pa više neće biti Milanovića i svih komentatora na ovom portalu koji ga brane i napadaju NDH i ZDS. Stoga im poručujem da ubuduće dobro pripaze što pišu jer će doći dan kada će oni nestati s lica zemlje i neće se za njih znati. Ukoliko su uspjeli 1995. godine uteći Božjoj pravdi toga dana neće. Živim za taj dan.
ZDS“.

Nakon saslušanja u PU Posušje Županijsko tužiteljstvo ŽZH je preko svog tužitelja Josipa Aničića pokrenulo kazneni postupak protiv mene i podnijelo kaznenu prijavu poradi počinjenja gore navedenog kaznenog djela, uz napomenu kako je tužitelj Aničić u nastavku te kaznene prijave naveo jednu rečenicu kako sam ja “dakle javno izazivao i raspaljivao narodnosnu mržnju prema Srbima, kao konstitutivnom narodu koji živi u FBiH“ a što je bio njegov glavni argument u kaznenoj prijavi.

Nakon podizanja kaznene prijave protiv mene u Općinskom sudu u Širokom Brijegu je određen sudac za prethodno saslušanje Alen Džaferović koji je imao zadatak od mene ishoditi priznanje jer je to uobičajena praksa u tom sudu ali i u ŽT ŽZH gdje se optuženiku predloži priznanje a nakon toga mu taj sud odredi u principu uvjetnu osudu čime ta presuda ulazi u rubriku riješenih predmeta tog suda čime se uređujući tužitelji i sud hvale pred VSTV BiH, premda dobar dio takvih priznanja je plod prinude, ucjene, dogovora između odvjetnika, sudaca i tužitelja.

Ja sam odbio priznati krivnju i tražio sam vođenje redovnog sudskog postupka u kojemu će dokazivati i negirati počinjenje navedenog KD iz čl.163.KZ FBiH, što je uređujući sudac Džaferović zabilježio korektnim postupanjem u tom mom kratkom suočavanju s njim.

Redovni sudski postupak pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu je zapao suca Darija Stanića dok je ŽT ŽZH zastupao tužitelj Josip Aničić koji se držao optužnice kao pijan plota dok sam ja sam sebe zastupao i gdje sam uložio prigovor kako je ŽT ŽZH za ovaj predmet trebalo odrediti nekog iskusnijeg tužitelja s više radnog iskustva jer tužitelj Josip Aničić je relativno mlad čovjek i sin je od mog pokojnog školskog kolege Vlade Aničića, te ne može poznavati materiju komunizma i refleksija koje proizlaze iz tog sustava a koje su se direktno odrazile i na ovaj predmet.

Kako ne bih ulazio u srž svoje obrane na Općinskom sudu reći ću kratko kako se moj komentar nikako nije odnosio na Srbe kao konstitutivan narod u BiH jer ih ja nisam niti jednom riječju spomenuo u svom komentaru već sam svoj komentar uputio svim pravnim, ideološkim pa čak i biološkim slijednicima bivšeg totalitarnog zločinačkog komunističkog sustava čiji su direktni potomci Milanović, Josipović i Mesić, kao i mnogi komentatori na portalu Jabuka TV koji napadaju NDH i ZDS.

Naveo sam također kako se ti pravni slijednici tog zločinačkog sustava nalaze među svim narodima u RH i BiH a poglavito među hrvatskim narodom s kojima se Branitelji nisu obračunali 1995.godine i da živim za dan da se 1995.godina vrati u kojoj oni neće moći pobjeći Božjoj pravdi kao te za Hrvate kobne 1995.godine premda im je ona u početku donijela toliko radosti pobjedom u Domovinskom ratu.

Naveo sam također kako sam ja vjernik, katolik, koji nikada niti jednom riječju nije pozivao na ubijanje, klanje, silovanje ljudi i uništavanje njihove imovine, ali sam za to da se uradi pravedna lustracija u kojoj će nestati s lica zemlje svi navedeni pravni slijednici onog zločinačkog komunističkog sustava gdje se nitko od njih i njihovih potomaka neće moći pitati u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, niti će moći obnašati bilo kakve javne funkcije što je RH bila u obvezi učiniti sukladno nekoliko Rezolucija Vijeća EU a ona i Slovenija kao jedine članice EU a bivše socijalističke države to nisu učinile, pa nam se danas događaju ovakve kaznene prijave protiv mene i mnogih istinskih domoljuba Hrvata.

Na kraju suđenja sam naveo kako ću pravomoćnu presudu javno objaviti u medijima ma kakva ona bila gdje je tužitelj Aničić izjavio prigovor navodeći kako je to pritisak na sud što je I-stupanjski sud preko suca Darija Stanića odbio i donio oslobađajuću presudu za mene.

Nezadovoljan I-stupanjskom presudom tužitelj Josip Aničić je preko ŽT ŽZH izjavio žalbu koju je Županijski sud u Širokom Brijegu,u potpisu sudac Katica Artuković odbio i potvrdio I-stupanjsku presudu dana 22.05.2023.godine.

Rečeno-ispunjeno. Ja dolje potpisani Vlado Marušić javno objavljujem obje presude kojima sam oslobođen od kaznene odgovornosti, no ostaju lebdjeti u zraku mnoga pitanja koja ću sada javno postaviti čitateljima braniteljskog portala.ba i drugih portala a ona su:

1.Kako je moguće da se u državi za koju su mnogi pripadnici HOS-a dali svoje živote, svoje dijelove tijela, najbolje godine svog života, cijeli svoj mladenački život, svoje najmilije, i svoju imovinu, izabiru predsjednici koji ne pripadaju izvornoj hrvatskoj volji koji će gaziti i pljuvati najčasnije sinove te države i njihova obilježja?

2.Kako je moguće da se procesuiraju i podižu kaznene prijave protiv istinskih Branitelja koji su iznijeli svoj stav kako bi pravni ideološki pa čak i biološki slijednici bivšeg totalitarnog, zločinačkog komunističkog sustava trebali nestati s lica zemlje što je učinila svaka normalna demokratska država koja je pobijedila u svom obrambenom oslobodilačkom ratu?

3.Tko će platiti materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pisac ovih redaka doživio jer nije mogao dobiti uvjerenje od Općinskog i županijskog suda u Širokom Brijegu preko 3/tri godine da se protiv njega ne vodi kazneni postupak kao odgovorne osobe URB HVO-a ŽZH i Braniteljskiportala.ba koje mu je bilo potrebito poradi aplikacije na razne projekte koje provodi Vlada RH, te Federalno ministarstvo branitelja, kao i mnoge druge Županijske i federalne javne institucije za aplikaciju raznih projekta i udruga u kojima se mogu dobiti određena novčana sredstva za potreba URB HVO-a ŽZH?

4.Tko će i hoće li kazneno odgovarati ispred Federalnog MUP-a-federalne uprave policije i ŽT ŽZH koji su podnijeli neosnovanu i besmislenu kaznenu prijavu protiv mene dolje potpisanog Vlade Marušića što je svojom pravomoćnom presudom potvrdio i Županijski sud u Širokom Brijegu?

5.Jesmo li za to ratovali poštovani članovi URB HVO-a ŽZH i svi drugi istinski Branitelji da nam se za tužitelje postavljaju ljudi koji predstavljaju bivši zločinački komunistički sustav ili pak nemaju pojma o svim strahotama tog sustava i podnose kaznene prijave protiv nas istinskih Branitelja kao što je to učinio naivni i neupućeni tužitelj Josip Aničić?

Na ta pitanje poštovani Branitelji pokušajte naći odgovor a dotle bih se htio javno zahvaliti sucu Općinskog suda u Širokom Brijegu Dariju Staniću a poglavito sutkinji Katici Artuković koji su na temelju zakona i svih raspoloživih dokaza donijeli oslobađajuće presude za mene što je konačno i jedino pošteno i zakonito, a što je sutkinja Katica Artuković potvrdila i nekim svojim ranijim presudama na županijskom sudu u Širokom Brijegu kada je donijela pravomoćne presude kojim poništava rješenja MUP-a ŽZH i svih PU u ŽZH koji su nezakonito zabranili mirni prosvjed UZB Ljubuški pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH, kao i na graničnim prijelazima.

Njihove presude daju nadu i vjeru kako ipak postoje časni i nekorumpirani suci u ŽZH koji neće podleći pritisku zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH na čijem je čelu stranka HDZ BiH koja je svojom politikom nanijela mnoga zla istinskim razvojačenim Braniteljima kao i svim domoljubima Hrvatima u ŽZH i BiH koji su napustili svoja vjekovna ognjišta zbog njihove svekolike pogubne politike uhljebništva, korupcije, nezakonitosti, po principu naslijeđenim iz onog bivšeg zločinačkog sustava “ja tebi-ti meni“, koje imaju obilježja jednog od najvećih zala koje je Hrvatski narod podnio u svojoj cjelokupnoj povijesti.

Neka presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu kojom sam oslobođen kaznene odgovornosti za kazneno djelo koje nisam počinio u prvom redu bude kamen zaglavni koji će držati sve druga kamenja koja će činiti cjelinu nepobjedive i nepokolebljive volje Hrvata, dok će s druge strane biti kamen koji će do kraja njihovog života žuljati sve one koji misle drugačije i stvarat im krvave žuljeve zbog kojih neće moći na noge.

Vlado Marušić / Braniteljskiportal.ba