Čitam jutros mainstream medije i smijem se. Ne zbog toga što je najboljem sportašu zabranjen pristup teniskom turniru Australian Open, nego su mi smiješni domaći frustrirani novinari, mediji i pojedinci. Jedva su dočekali Đokovićev progon. Strani plaćenici pišu: “Gotovo je”, “Đoixt”, “Deportiran je”, “Antivakser”, “Lažov”, “Varalica”… Kad imaš nisko mišljenje o sebi i kada si svjestan svoje nebitnosti, boje napisati ni ne možeš. Svaka riječ te odaje i pokazuje tko si, a Đoković ostaje i dalje velik i najbolji.
“Želio bih samo dati kratku izjavu vezanu za današnje saslušanje. Uzet ću neko vrijeme za odmor i oporavak prije nego što dam neki dodatan komentar na ovu temu. Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu ostati u Australiji i natjecati se na Australian Openu. Poštujem odluku suda i surađivat ću s nadležnim tijelima oko mog napuštanja države…Neugodno mi je zbog toga što je fokus posljednjih tjedana bio na meni, nadam se da će sada biti samo na sportu. Želim igračima i svima uključenima sve najbolje. Na kraju, želim zahvaliti mojoj obitelji, prijateljima, timu, navijačima i mojim sunarodnjacima na podršci. Svi vi ste mi davali snagu.”, izjavio je kratko Novak Đoković.

Novak Đoković je otišao u Australiju da igra tenis, a ne da se liječi od prehlade. Zamislite samo prije dvije godine da vam netko uskrati vizu zbog eventualne prehlade? Rekli biste da je lud. Ne, u Australiji je ovakva odluka “liberalna” kao i ministar koji je odlučio.

Što će biti dalje? Ništa, odstranili su najboljeg i sada će gubitnici umjetno postati pobjednici. Tako je najlakše, što su i potvrdili svojim izjavama da je najbolje da Đoković ne igra na Australian Openu.

Slučaj Đoković nije toliko poguban koliko mislimo. Otvorene su nam širom oči. Danas bolje vidimo i razumijemo u kakvim demonkracijama živimo i koje smo do sada slijedili.

Ljutnji nema mjesta. Naprotiv, budimo zadovoljni i ponosni. Nisu ga mogli pobijediti na terenu, pa su ga uklonili. Potvrđeno je ono u što odavno mislimo. Radi se o bagri. Bolja situacija ne postoji za ići naprijed u bolju budućnost.

Mnogi ne znaju, ako je istina izjava Đokovićevog oca, da su Novaku Đokoviću na početku karijere perfidni Britanci ponudili 10 milijuna funti kako bi igrao pod njihovom zastavom. Đoković ih je odbio, ponosan na svoje srpsko podrijetlo.

To je u cijeloj priči možda i najveći problem. Anglosaksonske metode su odavno poznate. Čim prepoznaju talent, pokušavaju ga kupiti, kontrolirati i prisvojiti. Ako ga ne mogu kupiti, onda ga zamole da se skloni i ne smeta. A ako ipak ni to ne upali, onda ga uklanjanju kao danas u Australiji. Ponosnog i sitog balkansko-dinarskog čovjeka je teško ukrotiti. Mi smo specijalna sorta. Sve što činimo, preplavljeno je emocijama. Čak i kada se smijemo, plačemo i ubijamo, nemamo kočnice. Ne znamo kalkulirati, a takve je teško kontrolirati.

Da su dinarski i balkanski narodi pametni, napravili bi svoje sportske turnire. Dovoljno je da svatko investira 1 € kako bi nagrade bile identične zapadnim. Ionako naši sportisti dominiraju u gotovo svim sportovima, a ugovori sa zapadnim markama donose 7 puta više nego turnirske nagrade. Tada bi i Nadal bio za Đokovića, jer mu je novac draži od karaktera.

Novak Đoković je pobjednik Australian Opena i mi mu čestitamo. Raskrinkao je zapadnu bagru koja ne može podnijeti ponosne pojedince. Dragi naši Logičari, idemo dalje. Čeka nas veliki posao. Svaka minuta je bitna u vrijeme propadanja dekadentnog zapada. Budimo ponosni, čvrsti i dostojanstveni kao Novak Đoković.

Logično.hr