Dom naroda Federalnog parlamenta danas je jednoglasno usvojio izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koje idu u prilog razvojačenim braniteljima.

Kako je priopćeno iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izmjene podrazumijevaju da se ovoj populaciji visina boda za jednu godinu sudjelovanja u ratu poveća sa 0,5 na jedan bod te da im se granica za umirovljenje, ukoliko ispunjavaju druge uvjete, spusti sa 65 na 58 godina.

Predlagači ovih izmjena bili su delegati Fahrudin Skopljak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ). Poručili su da je ovim, kako su naglasili, ispravljen dio nepravde prema razvojačenim braniteljima.

“Umirovljenim braniteljima različitim uredbama i stalnim izmjenama koeficijenata za obračun mirovina godinama se nanosi nepravda koju mi ovim zakonom djelomično ispravljamo šaljući braniteljskoj populaciji poruku da će se ovaj Dom nastaviti baviti braniteljskom tematikom”, naglasio je Ilija Nakić (HDZ), iznoseći stav Kluba Hrvata o ovom zakonskom rješenju tokom rasprave.

Delegat Elmedin Konaković (NiP) tvrdi da je federalni premijer Fadil Novalić (SDA) tražio da se prijedlog izmjena ovog zakona skine s dnevnog reda, ali da to nije podržao nijedan delegat.

Na kraju dodajmo kako se isti ovi koji sada govore da idu korist branitelja i “ispravljaju dio nepravde prema razvojačenim braniteljima”, na iste te branitelje slali vojsku i policiju. Kako su ih ignorirali kroz sve godine njihove borbe dok su se suprotstavljali lažnim “braniteljima” i kakva su sve poniženja prolazili. Ali na kraju pravda nađe neki put!

U ponuđenom video prilogu pogledajte tko se uistinu borio za razvojačene branitelje!

OTPOR.Media