Nešto čudno se u zadnje vrijeme događa u Posušju, tako možemo bar krenuti u novu priču, a koja nam ovog puta dolazi iz zaseoka Kućetine koje se nalazi na području MZ Vinjani gdje su mještanima bez njihova znanja “natakarili” izgradnju baznog repetitora od HT Eroneta, piše portal Otpor.Media.

Općina Posušje, čelni ljudi općine Posušje ili ne znaju ili se prave kako ne znaju što se na njihovu području gradi bez njihove suglasnosti. Sedam dana u tjednu, čak i nedjeljom šuma se krči kako bi se postavio taj repetitor visine od 42 metra iznad glava ovog malog zaseoka bogatog novim generacijama od “simbolično” 42 djece do 15 godina.

Uz pomoć mještana i Udruge “Kućetine” koju su oformili, svojim sredstvima napravili igralište za svoje klince kojih će u budućnosti na ovom području biti i puno više, u međuvremenu bez njihova znanja i odobrenja mogli bi dobiti u blizini tog igrališta jednu veliku antenu koja će im slati “bolji signal” na njihove mobitele, a sve “zahvaljujući” čelnim ljudima u ministarstvu Županije Zapadnohercegovačke koji su dali svoj blagoslov za tu izgradnju!

Iako su temelji napravljeni u ubrzanom vremenskom roku, kako smo kazali, radili su se svih sedam dana u tjednu, čak i nedjeljom, mještanima je bio dovoljan znak kako “ovdje nisu čista posla”.

Ono što je zanimljivo. Na posljednjoj 19. sjednici OV Posušje, vijećnik Josip Nenadić kojemu su se mještani obratili, upućuje pitanje o tome tko postavlja repetitor u blizini igrališta i kuća u zaseoku Kućetine. Pita i tko je dao suglasnost na tom području? Iako je upoznat kako je to zemljište od “Šumarije” sigurno im ne daje mogućnost da se na tom djelu lokacije olako postavlja takva Bazna stanica koja bi mogla imati posljedice za zdravlje samih mještana.” Tko će odgovarati ako netko oboli? Zašto nisu obaviješteni žitelji kao i zašto MZ Vinjani nije iste obavijestila, niti je dala suglasnost za takvo nešto u svojoj blizini” – pitao je vijećnik Nenadić.

Iako su temelji već iskopani, teren ograđen, šuma iskrčena, zanimljiv odgovor dolazi od predsjednika OV Ivana Lončara, koji odgovara kako treba vidjeti u zakonu koja je predviđena udaljenost baznih stanica. Kako je sve u nadležnosti Županije i da nije “navodno” sve donedavno bio upoznat s tim projektom. Ono što je još zanimljivo, nudi rješenje nakon što je razgovarao prije par dana s mještanima koji su pokazali svoje nezadovoljstvo prema izgradnji ove bazne stanice da se ista udalji prema sjeveru, prema vodospremi koji se nazali više stotina metara dalje od samog naselja. Tako da možemo samo kazati da je ovo bio zanimljiv odgovor koji je dao predsjednik OV Posušja Ivan Lončar i poljuljao temelje “zakona šutnje i samovolje” u vladajućoj strukturi.

Ono što je još zanimljivo, ni predsjednik MZ Vinjani Mato Lončar “opet navodno” nije bio upoznat s ovom izgradnjom, tako da ostaje nejasna ta tajnost zbog čega ni on nije bio upoznat kako bi svoje sumještane informirao oko izgradnje tog repetitora u blizini njihovih kuća.

S obzirom na to kako ovo nema veze za politikom, nego cjelokupnom zajednicom jednog naselja i njihove budućnosti kako bi se stalo na kraj samovolji i odlukama pojedinaca u donošenju odluka bez znanja mještana, dobivamo poziv da cjelokupnoj javnosti prezentiramo što su pojedinci spremni učiniti kako bi imali korist od svoje pozicije, umjesto da gledaju cjelokupnu zajednicu i zajedno traže rješenja za prevazilaženje prepreka u interesu svojih sugrađana.

Predstavnik firme HT Eroneta koji se udostojio doći među svoje sugrađane i pojasniti im neke njihove nedoumice oko svega nije bio voljan stati pred naše kamere, ali je bio srdačan i ponudio im je odgovore na pitanja. Sama firma je dobila dozvolu za ovu lokaciju, a tu dozvolu je izdalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, kao i Ministarstvo gospodarstva ŽZH, a na čijem su čelu, ni dalje ni bliže, nego oba lika iz Posušja. Znači njihovi sugrađani koji nisu, vraćamo se na početak, mogli razgovarati s čelnim ljudima Posušja i informirati ih na vrijeme, kao ni sa svojim sugrađanima vezano za ovu odluku koju su donijeli a koja se tiče njihova naselja.

Sreća, uskoro se konstituira novi saziv Vlade i Skupštine ŽZH, iako još nije poznato tko će koje ministarstvo preuzeti jedno je sigurno kako će vijećnik iz Gruda Tomislav Bandić koji je dobio podršku za ulazak u Skupštinu i koji se sa svojim kolegom vijećnikom Josipom Nenadićem iz Posušja pridružio mještanima da daju svoju podršku, imati puno pitanja za sva ministarstva, pa i ova navedena, gdje će morati odgovoriti mještanima Kućetina kako se može ovakvo nešto graditi bez da se njih išta pitalo, tko tako olako donosi odluke, a ne samo umjesto ovih mještana, nego i za ostala naselja na područja ŽZH za slične infrastrukture.

Mili Marušić / OTPOR.Media