Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja još nema podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u protekloj godini, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra, a koje je jedno od mjerila za povećanje naknada ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih branitelja kao i dobitnicima najvećih ratnih priznanja u ovoj godini.

Uvećanje će se realizirati u ovoj i narednim godinama prema “švicarskoj formuli”, tačnije rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena.

Ubrzo će se znati za koliko će biti uvećane braniteljske naknade u FBiH, isplata retroaktivno

  • Još nemamo zvaničan podatak od Federalnog zavoda za statistiku. Procenat uvećanja ne može biti viši od BDP-a u prošloj godini. Ne mogu govoriti o procentima u kojima će biti povećane naknade, dok ne budem imao točan podatak – rekao nam je Terzo.

Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, koji predstavlja 30.000 osoba, kaže kako očekuju uvećanje invalidnina za nekih 5,5 posto.

  • To su naše procjene. Svakodnevno nas ljudi pitaju kada će naknade biti uvećane i za koliko. Ovo je vrijeme kada se održavaju naše općinske i županijske izvještajne skupštine i prvo pitanje je kada će naknade. Mi se nadamo da bismo u svibnju mogli dobiti uvećane naknade, razliku isplaćenu od sječnja.

Invalidnine su bile “zaleđene” deset godina, toliko vremena su bile bez povećanja. Sada i mi želimo kao i umirovljenici da nam se nekoliko puta godišnje uvećavaju invalidnine – govori Delić dodavši da su u tom pravcu pokrenuli izmjene zakona.

Prema njegovim riječima, najniža invalidnina iznosi od 47 do 50 KM.

  • Riječ je o 20-postotnim RVI. Prosječna invalidnina je 360 KM. Vjerujte, neko ima ortopedski dodatak, zavisi koliko je procenata invalid, a što je 200-250 KM. Vrlo teško se na današnjem vremenu može živjeti od invalidnine. Ali sreća da je 90 posto RVI po povoljnim zakonima, koje smo donijeli, otišlo u mirovinu, tako da imaju invalidninu i mirovinu. Imamo i oko 3.500 invalida koji primaju i egzistencijalnu novčanu naknadu – govori Delić.

Podsjeća i na 100-postotne ratne vojne invalide prve grupe, paraplegičare. Njihova invalidnina iznosi 910 KM, tuđa njega je 1.820 KM i ortopedski dodatak 330 KM.

  • Njihova primanja su oko 3.000 KM. Ta cifra nije velika s obzirom na to da se radi o najtežoj grupi RVI. Ja sam amputirac i teško je i zamisliti kako je ljudima koji isključivo ovise o drugima – kazao je Delić.

Faktor.ba