Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, danas dana 28.srpnja 2021.godine je obilježena 28. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

Prije početka svete mise brojna izaslanstva zapalila su svijeće i položili vijence na spomen obilježju. Skupu se obratio general zbora Stanko Sopta, a pročitana su imena stradalih na Stipića livadi i Doljanima.

U spomen na stradale, služena Sveta je misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici vlasti i stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora. Svetu misu za nevine hrvatske žrtve predvodio je fra Nikola Kozina.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, Općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Na ovogodišnjem obilježavanju pokolja nevinih Hrvata,civila i pripadnika HVO-a ma Stipića livadama bili su prisutni i predstavnici URB HVO-a ŽZH,koja se bori za prava razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja iz Domovinskog rata.Ovakve obljetnice u njima bude bolne uspomene jer su i sami svjedoci teških ratnih trauma koje nose u sebi i dan danas,ali najbolnije od svega je što se do dana današnjeg odgovorni i nalogodavci strašnih zločina na ovom mjestu nisu procesuirali premda se znaju njihova imena.

Stoga je današnje sječanje na njihove žrtve tek jedna u nizu bolnih uspomena hrvatskog naroda koji opstaje i traje premda pogođen mnogim nedaćama kroz povijest koja im baš ne ide na ruku iako su uvijek samo branili svoje ognjište i najmilije od raznih osvajača što se dogodilo i u Domovinskom ratu u BiH.

Premda su uspomene bolne i režu grudi,paraju srce,ostaje pak nada u vječni mir i pravdu koji očekuju svi oni koji su našli svoj put ka nebeskom Ocu, odrastajuči i umiruući u vjeri i uz vjeru, dok oni koji su nju ubijali sami su sebi odabrali put koji nema kraja ukoliko na ovoj zemlji ne prihvate svoju griješnost koja je na ovom mjestu ubila i obezvrijedila život.

Prenosimo i govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte.

Braniteljskiportal.ba