Jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost od agresije morati braniti oružjem’
Balvan revolucija naziv je za početnu fazu pobune dijela Srba u Hrvatskoj, potaknutu iz Srbije i od velikosrpskih krugova u JNA. Naziv je dobila po tome što su je karakterizirale cestovne barikade, napravljene od balvana i velikog stijenja, koje su se pojavile 17. kolovoza 1990. godine u okolici Knina i Benkovca.

Trebalo je vremena da se Balvan-revolucija zakotrlja pa se tako nakon 17. kolovoza situacija na neko vrijeme primirila. Ljeto i rana jesen 1990. prošli su u incidentima i čarkama, ali još nije bilo prolijevanja krvi. Do toga je došlo tek u noći na 23. studenog 1990., kada su pobunjenici s kninskog područja postavili zasjedu na razmeđi cesta Obrovac-Zadar-Žegar-Knin. Policajci Jozo Bukarica, Stevan Graovac i Goran Alavanja bili su u ophodnji, iz mraka ih je zasula kiša metaka, koja je ubila 27-godišnjeg Alavanju, inače hrvatskog Srbina. Najgora krvoprolića su tek slijedila, a prva najava svega bilo je baš blokiranje ceste kod Benkovca 17. kolovoza 1990. To nije bio jedini incident, već iskra koja je zapalila požar pa su se blokade i barikade proširile diljem Hrvatske.

Balvan revolucije se na svom Facebooku prisjetio Petar Škorić.

‘U okolici Knina i Kijeva osvanule su prve cestovne barikade napravljene od balvana, stijena i vozila, uz koje su stražarili naoružani civili kojima je podijeljeno oružje rezervne policije.

Dva dana nakon postavljanja barikada na prometnicama, pokrenut je i referendum za srpsku autonomiju unutar Hrvatske, sve u skladu s planovima o stvaranju Velike Srbije.

Predsjednik općine Knin Milan Babić proglasio je ratno stanje, iako je to ubrzo negirao na Radio Kninu. Bio je to šok i sramota za zemlju koja je veliki dio novca ostvarivala upravo od turizma. Balvan revolucijom Hrvatsku se htjelo prikazati kao zemlju nesposobnu da održava kontrolu i red na svom teritoriju i tako je uvući u rat i brzo je poraziti.

Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zapovjedio je hitnu intervenciju. Oklopne transportere koji su krenuli Ličkom magistralom u Titovoj Korenici zaustavilo je srpsko stanovništvo pa su se povukli prema Slunju. Također poslani su helikopteri s pripadnicima specijalne policije koje su kod Ogulina presrela tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije i prisilila ih da odustanu od obavljanja zadaće.

Balvan revolucija jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost od agresije morati braniti oružjem, što je dovelo do Domovinskog rata u kojem je poginulo više od 15000 osoba. Hrvatska je 5 godina kasnije pokrenula vojnoredarstvenu operaciju Oluja kojom su oslobođena i u ustavnopravni poredak vraćena sva okupirana područja!’, napisao je Škorić.

Dalmatinski portal