Ja definitivno u svom životu nisam upoznao hrabrijeg čovjeka od Blage Zadre. Nas je bilo, borbeni dio obrane grada, možda 2500-, 3000 ljudi, sa bolnicom, vatrogascima itd. negdje oko 4500 ljudi je branilo grad Vukovar.

A nas je napadalo preko 100 tisuća srpskih vojnika, u intervalima…negdje između 700 i 1000 oklopnih vozila, tenkova, borbenih transportera.

Gledajte, ja tad nisam znao sve te podatke, možda da sam znao možda bi pobjegao. Ali vidite, Blago Zadro da je pet puta veća sila na nas išla, on bio ostao do kraja“, kazao je pokojni Marko Babić, desna ruka Blage Zadre, u dokumentarcu 2004. godine ‘Vukovarski junak Blago Zadro.’

Blago Zadro, prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu, poginuo je na današnji dan 1991. braneći Vukovar.

Trpinjska cesta bila je najvažniji dio Borova Naselja. U slučaju njezina pada, palo bi i Borovo Naselje te bi put za Vukovar bio otvoren. Blago je sa svojim ljudima bio svaki dan, podizao im moral, držao sve konce u rukama, bio je pravi vođa.

Koliko je obrana Blage Zadre bila učinkovita, pokazalo se i 14. rujna 1991. godine kad je na Trpinjskoj cesti razbio srpske snage koje su krenule u opći napad na Vukovar. No kobnog 16. listopada 1991. Srbi su prvi put promijenili taktiku i hrvatske položaje napali s boka
‘Brate, nemamo vremena za plakanje. Plakat ćemo kada sve ovo prođe’

Blagu Zadru pokosili su rafali iz mitraljeza. Njegovo tijelo izvukli su tek poslije žestoke paljbe po srpskim položajima. Potom su ga stavili na nosila i odmah odnijeli u štab.
„Obukli su ga u policijsku odjeću, sanirali mu rane, ležao je na stolu. Tomislav, njegov sin, gotovo dijete, plakao je. Robert je pogledao Tomislava i rekao: ‘Brate, nemamo vremena za plakanje. Plakat ćemo kada sve ovo prođe’. Nakon tijelo Blage Zadre je prebačeno u vukovarsku bolnicu gdje je dr. Juraj Njavro utvrdio smrt. Pokopali su ga na starom groblju blizu bolnice, i to pod šifrom koju smo znali nas petorica. Šifra je bila broj sanduka“! – ispričao je svojedobno Goran Popić.

Blago Zadro, jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za neovisnost, rođen u Hercegovini 1944. kao desetogodišnjak doselio je u Borovo naselje i tamo ostao sve do svoje smrti.

Pjesma „Balada o junaku“ posvećena je 30.-oj obljetnici smrti Blage Zadre. Autor poezije i glazbe je Kazimir Mikašek-Kazo, a pjevaju Stanko Šarić i mlada studentica glume Lea Barba. Aranžman je napisao Željko Barba, a za produkciju se pobrinuo Dražen Stojčević u studiju ADDA. U tijeku je snimanje video spota „Balada o junaku“! Portal Kamenjar ima čast prvi objaviti ovu predpremijeru.

Balada o junaku

Imao je pred sobom, još lijepih godina,
Dušu mu opijala snaga Dunava,
Imao je sjaj u oku sokola,
Hrabro srce, čvrstu ruku viteza!

Imao je snove k’o ravnica široke,
Zorom ga probudio zov Domovine,
I krenuo je Trpinjskom cestom sudbine,
A sudbina mu crnom rukom život ugasne!

Stameno kao vječnost,
Sad stoji pred nama,
U živom mu srcu bije ,
Vukovar i Hrvatska!

Ugasio se sjaj u oku sokola,
Potekle su krv i suze poput izvora,
Jedan grad je gorio, golubica utihnula,
Uspomena na junake zauvijek nam ostala!

Autor glazbe i poezije: Kazimir Mikašek-Kazo

Kamenjar.com