Uredništvu Braniteljskog portala pismenim putem se obratila vjerna čitateljica s pismom u kojemu navodi niz nepravilnosti pri zapošljavanju u jednoj školi u ŽZH, a što zasigurno nije slučaj samo u toj školi već praktično u svim školama gdje mjesta ravnatelja/ica, nastavnika, profesora,učitelja pa čak i pomoćnog osoblja u tim školama, a ne samo u školama već u svim JP i JU, dobivaju nepismene ili polupismene osobe isključivo po moralno-političkoj podobnosti, ne po utvrđenim sposobnostima već po podobnostima, sustavu svojstvenom zločinačkom komunističkom, u kojemu nitko nije mogao dobiti takvo radno mjesto ili namještenje ukoliko ne pripada stranci jednoumlja KPJ ili SKJ, a danas HDZ BiH, po rodbinskoj, stranačkoj ili bilo kojoj drugoj uhljebničkoj svezi.

Taj sustav jednoumlja na veliku žalost istinskih razvojačenih Branitelja i svih domoljuba Hrvata uredno funkcionira ,egzistira i dominira i dan danas a sve iz razloga što vladajuće bešćutne političke elite nisu izvršile otklon od tog sustava kroz pravednu lustraciju koju su provele sve bivše socijalističke države sada članice EU, osim Slovenije i RH kojima se u takvoj politici priklanjaju i sve druge novoformirane države bivše zločinačke SFRJ.

Ovdje valja napomenuti kako bi takvu protuustavnu i protuzakonitu praksu činile i druge hrvatske stranke ukoliko bi se dočepale vlasti u ŽZH ili šire za što postoje materijalni dokazi o takvim rabotama stranaka koje su vladale u BiH i ŽZH jedan kraći vremenski period od 2010 do 2014,a poglavito u vrijeme tzv. Alijanse za promjene 2000 godine.

Pismo naše vjerne čitateljice objavljujemo u cijelosti bez ikakvih preinaka:

ZAPOŠLJAVANJE U ŽZH- Kako na mjesto ravnatelja ili prosvjetnog djelatnika?

Kod nas može sve. Nebitno je koju si školu završio, koliko si kvalificiran, koliko si sposoban… Kod nas te pitaju samo dvije stvari : ” Čiji si? Kojoj stranci pripadaš? ” I to je sasvim dovoljno da dobiješ posao koji želiš. Možeš birati između općine, ambulante, škole, vodovoda, boksita, elektre itd. Kako se zapošljava u školama?

Krenut ćemo redom. Kako se postaje ravnatelj?

Ako malo bolje sagledamo situaciju, činjenica jest da ne možeš biti na funkciji ravnatelja škole ako se protiv tebe vodi kazneni postupak, ako je podignuta optužnica ili ako se teretiš za neko kazneno djelo. Ne možeš uopće raditi u državnoj službi, a kamoli biti ravnatelj. Osim ako si u našoj općini, onda može sve, imaš blagoslov s vrha, stranka te prati. Idemo dalje. Na funkciji ravnatelja škole ne može biti osoba koja ima jedva završenu osnovnu ( a i srednja je upitna) školu, a odjednom dobije (ili ti ga kupi) diplomu magistra razredne nastave.

Kako znamo da je to istina?

Znamo, svjedočili smo, uvijek netko nekog zna pa je tako dotična prepoznata kako s mužem izlazi iz ureda dekana, rukujući se, s osmjehom od uha do uha , jer, bas je briga, diploma je tu, ispravna da ne može biti ispravnija ( događaj zabilježen unazad 15-ak godina, nikad zaboravljen). Znali su to i oni koji su je zaposlili u školu ( tadašnja stranka koja već par godina i ne postoji, kako ce i postojati koliko su gluposti uradili, tadašnji vođa zaštitio, podržao zbog dobrosusjedskih odnosa , a moguće i srodstva ili kumstva…) uz izgovore- ma pusti je, nasa je, neka je, naučit će raditi (kao da je došla u trgovinu na artikle cijenu stavljat, a ne s brda u školu).

I tako nju poguraše, godinama teren pripremajući da dođe na veću funkciju. Konkurirati ženi kojoj bijahu ostale dvije godine do mirovine, koja je dušu i srce dala za školu, kojoj je škola bila obitelj, koja je sebe cijelu dala za taj posao koji je srčano obavljala… Maknuli su je kao da ne vrijedi, kao da je nitko, a zašto? Zato sto se ova “trudi”, daje stranci donacije pa zaslužuje priliku… Veliko “bravo” i za mještane koji su sve to gledali, koji su bili svjesni svega, a ništa nisu poduzeli. Ne tiče se nikog, nema veze sto im školu vodi polupismena ravnateljica. Bitno da se trudi.

Posla ona u mirovinu dotadašnju ravnateljicu, zapravo je nije poslala, vise je to izgledalo na prisilu. Prisilno je ženu natjerala da ide u mirovinu. Nekog tko je cijeli život posvetio toj školi, djeci, roditeljima, djelatnicima… Potjera je kao pseto. Zašto? Zato sto je bešćutna, bezobrazna i premazana svim mastima. Osoba sa sto i dvadeset lica. I drugu je djelatnicu poslala u mirovinu, iako žena uopće nije ispunjavala uvjete za mirovinu. Zašto? Zato što može, stranka je prati i blagoslivlja, ministarstvo se ionako ništa ne pita ( osim kad je u pitanju prepravljanje ocjena djeci određenih osoba).

Kako ova naša ravnateljica zapošljava?

Fino, dobije listu kandidata pa izabere omiljenog, nekog od koristi i šteli mu sate. Prema pravilniku, prednost imaju oni koji su prije završili, pa postoje bodovi za radni staž, pa postoji intervju s ravnateljem koji donosi bodova koliko ova dva kriterija skupa. I s tim je sve rečeno. Osim, ako ti nije stranka rekla drugačije. Kad bi prednost imali oni koji su prvi završili, zašto bi postojao natječaj? Sjedi kući i čekaj dok te zovnu, zna se kad je čiji red, nema ljutnje, vele da je tako bilo i u komunizmu. Međutim, ako je xy osoba, čiji tata puno radi za vladajuće, tek završila, i ako postoji netko prije nje, naravno da ce xy osoba biti primljena.

Kako? Pa dobit ce najviše bodova na intervjuu i biti u vodstvu nad nekim tko je 5 godina prije završio, pa se žali kome hoćeš. A ako slučajno vide da bi posao mogao dobiti netko tko se njima ne sviđa, uradit ce sve što je u njihovoj moći da se to ne dogodi. Tako će i sate raspisane natječajem, bez imalo srama nekom namještati, da ima punu normu ( iako osoba nije u stalnom radnom odnosu pa nema razloga za nadopunom norme, u protivnom je to kriminal), ma može i preko norme, nek ima i honorar, dok netko neće dobiti ništa.

Tako je to kad se gladne uši žele najesti. I kome se žaliti? Kome ukazati na nepravilnosti? Da ima države i zakona, netko bi odgovarao. Čudimo se što mladi odlaze, odlaze jer više ne mogu bespomoćno gledati sve gadosti koje se događaju. Odlaze jer svjedoče koliko su ljudi sebični , jadni, zli. Drugom ne bi dali živjeti, bitno je da oni imaju. Roditelji dižu kredite, posuđuju novce da bi djeci pomogli završiti fakultet, izvest ih na pravi put, da imaju svoj kruh. Nažalost, ta djeca ovdje nemaju budućnost i nikad neće imati. Dok dođu na red od onih koje stranka prati i ima velike planove s njima, prođe mladost, prođe život.

BraniteljskiPortal.ba