Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH ogorčena je posljednjim ignoranstkim odnosom većine političara u tom entitetu, zbog činjenice da su odbili pomoći ovoj kategoriji bh. društva, izdvajanjem novca za povećanje invalidnina i isplatu jednokratne pomoći.

Naime, članovi Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te Domu naroda FBiH Sanel Kajan i Sandra Imširović uputili su amandmane, kojima su predviđena sredstva za povećanje invalidnina i tuđe njege i pomoći, kao i isplate jednokratne pomoći za osobe sa invaliditetom.

Međutim, amandmani su u oba slučaja odbijeni, što je dovelo do ogorčenosti, kako kod predlagača, ali i članova Udruženja Imam pravo i Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH, sa kojima su u saradnji i izrađeni prijedlozi.

“Cilj ovih amandmana je bio poboljšanja prava djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom te neratnih invalida. Ova kategorija stanovništva od 2009. godine nije dobila povećanja novčanih primanja po osnovu osobne invalidnine i tuđe njege i pomoći niti za jedan konvertibilni fening, a njima je od 2016. osnovica za isplatu ovih primanja fiksirana na 274,40 KM”, kaže u razgovoru za Klix.ba Sandra Imširović, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Drugi su povećanja dobili

Predlagači amandmana su smatrali da je moguća njihova realizacija, s obzirom na činjenicu da je budžet za ovu godinu drastično veći u odnosu na ranije periode, ali i da su druge kategorije društva dobile veća primanja u vidu plata i naknada, kako bi se ublažio efekat inflacije.

“Nažalost, zastupnici su pokazali da nemaju empatije, a poražavajuća je činjenica i to da smo vidjeli stranačko glasanje. Iako su možda željeli, pojedini zastupnici nisu mogli glasovati jer su imali stranačko naređenje po kojem se svi ti amandmani odbijaju. S druge strane smo vidjeli da se prihvatilo 50 amandmana Osmorke, odnosno Sedmorke, a oni apsolutno nisu adekvatni jer su se kroz neke direktno miješale nadležnosti. Primjer je da se kroz budžet sada financiraju neki vrtići te da se kupuju knjige za učenike od prvog do četvrtog razreda, što je zapravo nadležnost županija, odnosno grada ili općine”, ističe Imširović.

Nurikić: Stavljanje interesa stranke na prvo mjesto

Stavom većine političara razočarani su i u Udruženju Imam pravo, iz kojeg navode da će nastaviti svoju borbu za poboljšanje statusa djece s poteškoćama u razvoju i osoba sa neratnim invaliditetom.

“Razočarani smo jer se odluka pretvorilo u politikanstvo. Nismo očekivali da će zastupnici glasovati na te amandmane po istoj logici kako su glasali za neke druge. Nažalost, potvrdili su činjenicu da većina zastupnika stavlja interese stranki na prvo mjesto, a onda svoje vlastito mišljenje. Očekivali smo da će barem usvojiti drugi amandman koji se odnosi na isplatu jednokratne pomoći u ukupnom iznosu od 39 miliona KM, ali i to su odbili”, ogorčeno nam kaže Vahidin Nurikić iz Udruženja Imam pravo.

Predstavnici Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH dobili su mogućnost održavanja sastanka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBiH, a sutra će biti razgovarano o problemu koji je nastao.

Ukoliko dogovor uskoro ne bude postignut, odnosno ukoliko ne bude poboljšan status navedenih kategorija društva, iz Udruženja Imam pravo navode da je u dogledno vrijeme moguće i organiziranje protesta ispred zgrade Vlade FBiH.

S druge strane, Imširović smatra da je veoma važno čim prije pustiti u javnu raspravu i Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom FBiH, a koji je federalna vlada već uputila u parlamentarnu proceduru. Riječ je o sistemskom zakonu za rješavanje problema koji ima ova populacija. Upravo to bi mogla biti prilika za pokazivanjem većeg senzibiliteta prema ovoj kategoriji društva.

Klix.ba