U Radimlji kod Stoca jučer je dana 22.svibnja 2021.godine održana Komemoracija u povodu 76. obljetnice spomena na Bleiburšku kalvariju i slavljena sv. Misa . u 18,00 sati za sve poginule i nestale katoličke vjernike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Prije sv.Mise upriličena je Svibanjska pobožnost u čast Gospi na Radimlji u 17,30 sati.kao i polaganje cvijeća i vijenaca nakon sv. Krunice, a prije sv. Mise,koje su položila izlanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata,izaslanstvo HNS-a na čijem je čelu bio Predsjednik HNS-a i HDZ BiH dr.Dragan Čović zajedno s ministrom inozemnih poslova i integracija RH Gordanom Grlićem Radmanom.

Euharistijsko slavlje predslavio je mons. Ratko Perić, biskup u miru, a homiliju je odrržao mr. don Nikola Menalo, sudski vikar.

O događanjima prred sam kraj II svjetskog rata nazočni su upoznati iz priopćenja župnika don Rajka Markovića .On je naveo kako su potkraj 2. svjetskog rata, već 1944. godine, partizani zarobili brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a da nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom su ih doveli u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali.

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj „sud“ u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.

Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

Prošlih smo godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazivali dužnu počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole „Radimlja“ uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih delegacija.

I ove smo godine odlučili odati počast našim brojnim žrtvama. U znak poštovanja prema njima i njihovim patnjama najmanje što možemo učiniti jest da u javnosti svjedočimo i da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo.

Na sjednicama prošlih godina s više načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da oni zajedno sa svojom pratnjom dođu i polože vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako odlučeno je da se zamole naši brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili.

Nakon njegovog uvodnog obraćanja sv,MIsu je predvodio mons.Ratko Perić biskup u miru koji je na sebi svojstven način osvrnuo se na to kako se ova sv.Misa ne moli samo za pravednike koji su našli svoje mjesto u nebu a kao takvi su jedino naši Sveti i Blaženi dok ni za koga drugoga ne možemo tvrditi kako je završio u nebu,već se ova sv.MIsa moli i za griješnike po uzoru na Sina Božjega koji je na Križu Svoje Muke molio Nebeskog Oca da oprosti Njegovim mućiteljima govoreći:”Oprosti im Oče jer ne znaju što čine!””Mi smo danas putujuća crkva koja je pzvana svjedočiti istinu”naveo je biskup Perić.

Propovijed je održao don Nikola Menalo koji je načinio usporedbu Svetog Pavla sa griješnicima koji proganjaju Isusa jer je i sam bio griješan i proganjao kršćane dok mu se u Damsku nije objavio sam Sin Božji.Nakon obraćenja propovijedao je Riječ Božju sve do svoje mučeničke smrti u Rimu.

Nakon završetka sv.MIse nazočni su nastavili svoje druženje kod Nekropole stećaka.Na sv.MIsi u Radimlji bili su i predstavnici URB HVO-a ŽZH i URB Grada Širokog Brijega s koje su ponijeli lijepe uspomene ali i žal u srcu jer počinitelji gnusnih zločina nad hrvatskim svećenicima, časnim sestrama, te pučanstvom, djecom ženama, starcimka i hrvatskim regularnim oružanim snagama Ustašama i domobranima koji su bez ikakvog suđenja i dokazane krivice brutalno i svirepo pobijeni u Stocu i oko njega, te na cijelom Križnom putu nakon završetka II svjetskog rata nikada nisu procesuirani i osuđeni.

Svećenici koji su sudjelovali u sv.Misi ni jednom jedinom rječju nisu pozvali Predstavnike hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata na komemoraciji da konačno poduzmu odgovarajuće zakonske korake kako bi se krivci procesuirali jer bez utvrđivanja odgovornosti krivaca nikakva mirna budućnost nije izgledna bez obzira na vrijeme i mjesto.

Promatrajući nazočne ipak se čini kako su u njihovoj glavi posloženi neki drugi prioriteti među kojima nema ni L od Lustracije, kaznenog progona krivaca za Križni put, i pobijene oko Stoca i u Hercegovini, te stotine tisuća zvjerski mučenih i pobijenih Hrvata diljem zločinačke SFRJ i van nje nakon II svjetskog rata.Njima je izgleda važnije pitanje njihovog ostanka na vlasti od krucijalnih pitanja opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima.

No, bez obzira na ovu komemoraciju koja je evocirala uspomene na pobijene Hrvate po tko zna koji put od završetka Domovinskog rata svima nam ostaje pitanje koje visi kao Damaklov mač nad našim glavama:”Do kada ćemo se tek sjećati naših pobijenih Hrvata a da ne znamo tko ih je pobio?”Znamo zašto su pobijeni.Pobijeni su za one neupućene zato što su ljubili Boga i imali utisnut Križ na čelu i srcu.Dobrim dijelom se zna i tko ih je pobio ali dok to jvanost službeno ne sazna bojimo se kako mira na ovim prostorima neće biti unatoč silnim komemoracijama koje pohode i oni koji bi tu istinu trebali otkriti.

URBHVOŽZH/Braniteljskiportal.ba