Ministarstvo za braniteljska pitanja Tuzlanske županije upriličilo je danas potpisivanje ugovora sa 42 kandidata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u svrhu samozapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji sa područja Tuzlanske županije.

IMG 0149Riječ je ponovoljenom javnom pozivu za samozapošljavanje pripadnika braniteljske populacije kojim je raspoređen iznos od 415.000 KM neutrošenih sredstava predviđenih programom.

Prema riječima ministra za braniteljska pitanja Fedahije Ahmetovića programom rada Ministarstva za ovu godinu bio predviđen je ukupan iznos od 1,3 miliona KM za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja. „Radi se o bespovratnim sredstvima do 10.000 KM a ukupan broj registriranih poduzeća po ovom programu će za ovu godinu biti završen sa 68. Riječ je o značajnom projektu gdje kroz registraciju direktnog obrta, dakle kroz registraciju koja je zasnovana Zakonom o obrtu i djelatnosti, uvodimo nova poduzeća i nove obrti i što je svakako veliki društevni značaj. Ovim je Vlada TŽ pokazala da je opredijeljena za zapošljavanje braniteljske populacije kao i članova njihovih obitelji”, kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović.

Ponovoljeni Javni poziv Ministarstvo za braniteljska pitanja objavilo je u rujnu pravo na dodjelu financijskih sredstava u svrhu samozapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji,koju imaju članovi obitelji šehida, poginulih, umrlih i nestalih branitelja; ratni vojni invalid; dobitnik ratnih priznanja i odlikovanja; razvojačeni branitelji, mirnodopski vojni invalidi, kao i članovi obitelji ratnog vojnog invalida, dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, mirnodopskog vojnog invalida i razvojačenog branitelja a koja se nalaze u evidenciji JU Službe za zapošljavanje Tuzlanske županije.

Na prvi javni poziv prijavile su se 92 osobe, a utrošena su sredstva u iznosu od 878.411 KM i egzistencijalno zbrinute 92 obitelji iz reda braniteljske populacije.

Ministarstvo za braniteljska pitanja TŽ od 2016. godine raspisuje javne pozive u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji sa područja Tuzlanske županije.

Ovaj projekat je jedan od ključnih projekata ovog ministarstva i u narednim godinama plan je povećati sredstva za ovu namjenu, s obzirom na to da se projekat pokazao veoma uspješnim i da kandidati koji su koristili sredstva po ranijim pozivima i nakon isteka ugovorenog perioda od 24 mjeseca, uspješno održavaju i posluju na tržištu.

Vlada TŽ