U Domu naroda Parlamenta FBiH 30.rujna 2021. godine jednoglasno su usvojene izmjene Zakona o MiO kojim se daju neke manje pogodnosti razvojačenim Braniteljima u FBiH kako bi oni ostvarili pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje. Znači koeficijent ratnog staža koji je za njih vrijedio od 2018.godine s 0,5 se povećava na koeficijent 1. što u prijevodu znači kako će im se u određenim varijantama ostvarivanja prava na prijevremenu mirovinu ratni staž valorizirati, odnosno računati dvostruko.

Kako bismo svim razvojačenim Braniteljima u FBiH pojasnili što to znači krenuti ćemo od osnovnih postulata Zakona o MiO u FBiH koji predviđaju redoviti odlazak u mirovinu bilo kojeg čovjeka ili žene.

Kako bi ostvario pravo na starosnu mirovinu čovjek ili žena moraju imati 65 godina života i najmanje 15 godina uplaćenog staža osiguranja,(civilnog staža)ili 40 godina uplaćenog staža osiguranja bez obzira na godine života.

S obzirom kako su branitelji kategorija koja je zbog ratnih tegoba poglavito oštećena njima je posebnim zakonom o prijevremenom povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga omogućen raniji odlazak u mirovinu i to na slijedeće načine:

1.Od 65 godina života branitelja odbija se jednostruki ratni staž i s godinama koje mu ostaju on može u prijevremenu mirovinu ukoliko ima ukupno 20 godina mirovinskog staža(civilnog-staža osiguranja i dvostrukog ratnog staža).

2.Od 65 godina života se odbija dvostruki ratni staž i s godinama koje mu ostaju može u mirovinu ukoliko ima 20 godina mirovinskog staža(civilnog staža-staža osiguranja i jednostrukog ratnog staža).

U oba slučaja razvojačeni branitelj treba dobiti ZPP obrazac od ureda obrane ili Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze u općinama i gradovima u kojima treba stajati kako je bio pripadnik oružanih postrojbi FBiH u najmanjem trajanju od 3/tri godine.

To je u suštini rezime Izmjena zakon o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga u FBiH koji je usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH 30.rujna 2021.godine.

Kada se ovome zakonu pridoda Zakon o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga i članova njihovih obitelji u FBiH usvojen u oba doma Parlamenta FBiH 2018. godine, te Zakoni o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja u županijama FBiH koju godinu kasnije postavlja se opravdano pitanje da li isti zadovoljavaju najveći broj istinskih razvojačenih Branitelja bez ikakvih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH.

Ukoliko se želi biti krajnje pošten i objektivan navedeni zakoni ne zadovoljavaju niti minimum potreba istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenih postrojbi bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH.

Svi navedeni zakoni diskriminiraju, ponižavaju, vrijeđaju i bacaju u još veći očaj istinske branitelje a evo zašto:

1.U navedenim izmjenama Zakona o MiO, te zakonima o pravima razvojačenih branitelja i zakona o dopunskim pravima branitelja kao najvažnija stvar koja se nameće je dobna granica za razvojačene branitelje ukoliko se žele dočepati tzv. egzistencijalne novčane naknade ili prijevremenog umirovljenja jer najmanja dobna granica za takve branitelje je određena na 55 godina života dok svi oni koji su mlađi od te dobne granice(od 47 do 55)ta prava ne mogu ostvariti a takvih je zasigurno dosta u FBiH.

2.Dobar dio razvojačenih Branitelja nije evidentiran na Zavodu za zapošljavanje što ih automatski izbacuje iz igre za navedena prava, što je također protuustavno i protuzakonito.

3.Dobar dio njih je bio sudionik Domovinskog rata manje od 3/tri godine što je također apsurd imajući u vidu kako je nekome jedan mjesec rata donio više fizičkih i psihičkih boli i trauma nego li nekome cijeli rat.

4.Određen broj razvojačenih Branitelja nema prebivalište u BiH što je također protuustavna i protuzakonita kategorija ukoliko se i oni kao takvi ne uključe u prava jer je dobar broj stranih državljana ratovao za BiH a nemaju prebivalište u BiH.

5.Dobar dio istinskih razvojačenih Branitelja je uposleno, ili ima mirovinu po osnovu rada što ih onemogućuje na ostvarivanje prava na tzv. egzistencijalnu novčanu naknadu, što je opet protuustavno i protuzakonito jer primanja po osnovu mirovine po osnovu rada ili radni odnos nema ama baš nikakve sveze s tom tzv. egzistencijalnom novčanom naknadom koja je milostinja, socijalna kategorija,nikako pravo i nikakva trajna kategorije po osnovu koje se mogu ostvarivati neka druga prava. Isto tako ona se može smanjivati ili ukinuti.

Sada dolazimo do točke tko je sve i na koji način ostvario tu milostinju tzv. egzistencijalnu novčanu naknadu ili prijevremeno povoljnije umirovljenje pripadnika oružanih snaga?

Iz razgovora s ljudima na terenu,istinskim razvojačenim braniteljima razvidno je kako su ta prava između ostalih, među koje odista spada i manji broj istinskih razvojačenih branitelja iz borbenih postrojbi bez ikakvih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu i ove kategorije ljudi, da ne kažemo branitelja:

-uhljebi, dezerteri, ratni profiteri, podrumski pacovi, tajnice Generala i viših rangiranih djelatnih vojnih osoba u vrijeme Domovinskog rata, određeni političari, uvlačiguzi i podguzne muhe istih, koji nemaju niti jedan dan ratnog terena, ali su uredno zavedeni u vojnoj evidenciji zahvaljujući ratnim zapovjednicima koji su ih vodili u svojim postrojbama a za uzvrat su uzimali njihove mjesečne plaće ,i novce koje su ovi zaradili na dul-dungu-izbjeglištvu u vrijeme Domovinskog rata diljem kugle zemaljske,

-Jako dobro stojeći gospodarstvenici koji službeno nemaju nikakvih novčanih primanja jer su im sve firme i poduzeća i imovina na trećim osobama, dok sve druge uvjete za primitak te tzv. egzistencijalne novčane naknade ostvaruju,

-određene skupine „lica“ili osoba koje su se u vrijeme Domovinskog rata šlepale uz nekoga u komandama, ili su bili u radnoj ili civilnoj obvezi, seoskim stražama daleko od prve crte bojišnice bez bojazni kako će im supruge ostati udovice,

-Kriminalci svih boja koji su u vrijeme Domovinskog rata pljačkali sve i svakoga koga su mogli te reketarili gospodarstvenike i druge osobe za koje su s pouzdanjem znali kako imaju novaca,a nemaju niti jedan dan ratnog terena,osim što su se šepurili u maskirnim uniformama ili odorama s heklerima diljem gradova i općina BiH, u vrijeme Domovinskog rata.

To je poštovano gospodo, razvojačeni Branitelji HVO-a iz borbenih postrojbi bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja iz Domovinskog rata nama naša borba dala. Dala nam je protuustavne, nakaradne, diskriminirajuće, ponižavajuće zakone koji vrijeđaju i ono malo našeg mozga što nam je ostalo.

Sada se postavlja tko je dao svoj blagoslov na te zakone?

-Kao prvo Federalno ministarstvo Branitelja na čijem je čelu bio pokojni Salko Bukvarević sa svojim pomoćnicima, čiju politiku nastavljaju njegovi nasljednici u tom ministarstvu,

-Predstavnici tzv. reprezentativnih, krovnih ili temeljnih udruga iz rata iz obje vojne komponente koje niti jedan zakon o pravima branitelja u FBiH i njenim županijama ne poznaje kao takve,

-predstavnici dvije najjače političke stranke u FBiH SDA i HDZ BiH kojima su vjetar u leđa držale i neke druge manje stranke, poput DF, SBB, Naše stranke, pa čak i HDZ 1990, ovu zadnju jako dobro upamtite,

-Predstavnici takozvane inter resorne radne skupine koja je sklepana zbrda-zdola i činili su je predstavnici navedenih krovnih udruga iz rata i nekih neformalnih udruženja iz rata od kojih je ogroman broj članova trajno riješio svoja statusna prava iz rata ,dok u radu te skupine ni na koji način nisu sudjelovali niti ih je itko pozivao predstavnici dvije udruge kojih se direktno tiču doneseni zakoni: UZB/Borci BiH i URB HVO-a ŽZH što je paradoksalno i apsurdno, i što može zaživjeti samo u državi BiH zvanoj APSURDISTAN.

-Vjetar u leđa donošenju takvih zakona nesebično su pružali i javni mainstream mediji u rukama SDA i HDZ BiH koji su u tim medijima širili samo jednu stranu istine ne dozvoljavajući javno sučeljavanje predstavnika istinskih razvojačenih Branitelja bez ikakvih mjesečnih primanja s kreatorima takvih zakona.

To je surova istina od koje nitko u državi BiH ne može pobjeći i ta će ga istina proganjati dok je god živ. No,kada sustigne onoga tko je činio zlo najčasnijim sinovima države BiH ne piše mu se dobro.

Jer takva istina u pravilu nema milosti i uvijek sustigne onoga koji bježi od nje.

Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba