Danas je u Zagrebu održana 20. homoseksualna povorka, a policija je priopćila da je privela dvije maloljetne osobe zbog simboličnih poruka nepodržavanja povorke.

“I ove godine na području centra Grada održava se javno okupljanje – 20. Povorka ponosa u organizaciji udruge “Zagreb pride”.

Nakon okupljanja sudionika oko 15 sati na Rooseveltovom trgu, povorka je prošla trasom Roosveltov trg- Trg Republike Hrvatske- Trg bana Josipa Jelačića- Jurišićeva ulica- Draškovićeva ulica- Šoštarićeva ulica- Langov trg- Ulica Ribnjak te oko 16.35 stigla u Park Ribnjak gdje je nastavljen prigodan program.

Do 17 sati u službene prostorije policije dovedene su dvije maloljetne osobe koje su simboličnim porukama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te je kriminalističko istraživanje u tijeku. Drugih postupanja policijskih službenika nije bilo.” – priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Iz policijskog priopćenja nije vidljivo da su maloljetnici učinili išta nezakonito. Stoga nije jasno zašto su privedeni ako znamo da Međunarodna konvencija o pravima djeteta u čl. 15. kaže:

“1. Države stranke priznaju djetetu pravo na slobodu udruživanja i slobodu mirnog okupljanja.

  1. Uživanju ovih prava ne mogu se postavljati nikakva ograničenja osim onih koja su u zajednici zakonski propisana i koja su u demokratskom društvu prijeko potrebna u interesu nacionalne ili javne sigurnosti, javnog poretka (ordre public), zaštite javnog zdravlja ili morala, ili zaštiti prava i sloboda drugih.”

Zašto policija privodi maloljetnike samo zato što se ne slažu s povorkom, a ne privode se prosvjednici u drugim okolnostima? Je li policija prekršila Konvenciju o pravima djeteta?

Izvor: narod.hr