U Grabovici se danas obilježava 30. godišnjica okrutnog zločina Armije BiH nad 33 hrvatska civila.

Za Dnevnik RTV HB predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica Josip Drežnjak najavio je program obilježavanja te osvrnuo se na propuste oko nekažnjavanja počinitelja.

Godine se broje, a tuga i bol obitelji žrtava Grabovice ništa manja. Sutrašnja 30. godišnjica stravičnog zločina Armije BiH nad hrvatskim civilima bit će obilježena polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u 11 sati, a potom i križnim putem do mjesnog groblja te svetom misom.

Do danas je za ovaj zločin kažnjeno nekoliko vojnika, ali ne i nalogodavci, a obitelji žrtva samo traže da suci i tužitelji krenu raditi svoj posao.

“Je li dovoljno samo unatoč što smo se borili i dokaze dostavljali, udariti samo protokol i reći ‘Evo zaprimili smo i sada radimo’, a to znači da će trajati desetljećima. Ovdje su rezultati pokazali da od 1994. do danas niti jedno tijelo nismo pronašli. Mi znamo da danas nije lako biti tužitelj ni sudac, ali moramo se uhvatiti u koštac. Dokaze koje smo dali nisu nažalost bili dostupni u Haagu. Netko ih je sklonio ili sakrio, a da su bili dostupni sasvim drugačija bi i presuda bila, istaknuo je Drežnjak.

Za zločin u Grabovici posebno je bitna izjava preminulog generala Armije BiH Vehbije Karića, koji je rekao kako Armiju za ovaj zločin ne može oprati niti jedan deterdžent.

“Ali taj čovjek nažalost nije među živima pa se tako vjerojatno čeka i onaj što je potpisao direktive sa zapovjednog mjesta u Jablanici da i on ne bude među živima”, poručio je Drežnjak.

Dodajmo kako će program obilježavanja 30. godišnjice pokolja u Grabovici biti završen promocijom dokumentarnog filma “Žrtva Grabovice” redatelja Matije Ricera sutra navečer u 20 sati u
samostanu Školskih sestara franjevaka Krista Kralja u Bijelom Polju kod Mostara, piše RTV HB.
Kamenjar.com