Fra Mario Knezović na svom Facebook profilu osvrnuo se na značajnu izjavu Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije o moralnosti cjepiva protiv Covid-19, o dobrovoljnom pristanku na cijepljenje te poštivanje ljudskog dostojanstva, kako se nikoga ne bi prisiljavalo na cijepljenje i tako stvarala diskriminacija u društvu.

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije: Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!

“Hvala vam, dragi biskupi. Odsada imamo mjerilo i više ne možemo lutati jer su biskupi jasno rekli da nas nitko ne smije prisiljavati u savjesti”, poručio je fra Mario Knezović u osvrtu kojega prenosimo u nastavku, piše HKM.ba.

Uvodeći u osvrt na izjavu Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK), fra Mario Knezović u video obraćanju putem svojeg Facebook profila rekao je da su se “biskupi danas oglasili, na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. Biskupi su u Izjavi jasno naglasili da treba biti poštivano ljudsko dostojanstvo, sloboda izbora oko cjepiva i da se nikoga ne smije prisiljavati ili ucjenjivati radom, slobodom kretanja i drugim ljudskim pravima kako bi se uzelo cjepivo!”

Kada Crkva progovori, onda je to zbilja značajno i kroz molitvu i razbor doneseno!

Primijetio je da “u Crkvi izjave nisu česte, ali kada Crkva progovori, onda je to značajno, odmjereno, duboko i nije ishitreno već kroz molitvu i razbor doneseno! Što je bit izjave o kojoj govorim? Dakle, biskupi jasno kažu da treba uzeti u obzir argumente i razloge onih koji se ne žele cijepiti! Biskupi kažu da se “posljednjih dana stvorilo ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti.” Dakle, biskupi ističu problem savjesti “tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo”, kažu biskupi, “potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. Dakle, ističe fra Knezović, “biskupi jasno kažu da treba uzeti u obzir argumente i razloge onih koji se ne žele cijepiti!”

“U tom kontekstu”, nastavljaju biskupi, “sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije za nauk vjere, posebice u pogledu prava na rad.” Dakle, biskupi staju u obranu u onih koji su zbog necijepljenja izgubili posao ili radnička prava ili su ucijenjeni da ne mogu doći na posao ukoliko nisu cijepljeni.”

Poslušajte i vi, poduzetnici, ravnatelji ili direktori! Crkva Katolička po biskupima vam kaže: “Nemate pravo ucjenjivati ljude da ne mogu doći na posao ako nisu cijepljeni! Želite li i dalje biti katolici?!

“Također, biskupi kažu da se ne smiju ljudima priječiti usluge i sudjelovanje u društvenom životu. “Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja. “Kad znamo da najavljuju da će testiranje biti ukinuto, ovo je tako kapitalna i važna uloga i možemo biti Bogu zahvalni na ovoj izjavi”, naglasio je fra Mario.

Možemo biti Bogu zahvalni na našim biskupima i ovoj izjavi!

“Inače, biskupi su u cijelom tom dokumentu kojeg možete pročitati na stranicama IKA-e ili Hrvatske katoličke mreže rekli da je istina da je Crkva poticala proizvodnju cjepiva, ali tu se jasno kaže da je to cjepivo u proizvodnji etički prihvatljivo i da ne stvara konflikt savjesti kod zdravstvenih djelatnika i onih koji će se cijepiti. To je br. 4. Kongregacije za nauk vjere, a isto tako izjavljuju ono što je Kongregacija za nauk vjere (br.5) iz Vatikana kazala jest da” cijepljenje mora biti dobrovoljno, “što potvrđuju i hrvatski biskupi pozivajući se na odluku Kongregacije za nauk vjere Katoličke Crkve. Također, biskupi kažu da ovu kratku izjavu izgovaraju u duhu Isusova naloga „biti sol zemlje i svijetlo svijeta”, primijetio je fra Mario.

Hvala vam, dragi biskupi. Molili smo za vas i molimo s vama.

“Znam da ste i Vi u izazovima i lijepo je da ste ovo izgovorili. Naime, ta sjednica i Stalno vijeće su svi biskupi Crkve u Hrvata iz velikih gradova, na čelu s nadbiskupom zadarskim i predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, splitsko-makarskim nadbiskupom koadjutorom Draženom Kutlešom, đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem i gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem. Zato, dragi prijatelji, odsad imamo mjerilo i više ne možemo lutati jer su biskupi jasno kazali da nas nitko ne smije prisiljavati u savjesti, da se ne smije cijepljenje staviti kao ucjena da bi netko imao posao, da bi mogao putovati, otići u trgovinu ili imati neke druge usluge. Također, biskupi se zalažu za testiranje. To je ono što su danas u Njemačkoj učinili. Cijepljene i necijepljene ponovno testiraju jer se jasno, po znanstvenicima, utvrdilo da nažalost, cjepivo ne čuva od zaraze niti prijenosa zaraze”, istaknuo je fra Knezović i nastavio zaključnim obraćanjem.

Zaplakao sam kada sam čuo ovu izjavu i želim vam reći da budete ponosni na naše pastire!

“Želim vam se obratiti na nagovor svećenika koji su me potaknuli sa svih strana i prokomentiram ono što su biskupi rekli. Mogu vam iskreno reći da sam plakao. Suze su mi bile u očima kada sam čuo izjavu koja je “kilometrima” daleko od onoga što se, nažalost, dogodilo u Zrenjaninu i Sloveniji. Zato budimo ponosni na naše pastire i na ono što su jasno i nedvosmisleno rekli”, potaknuo je fra Mario.

Također, biskupi dalje kažu, “imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime.” Dakle, znamo koliko je podjela došlo, gotovo do nekog oblika mržnje na ove ili na one, a mi zapravo prihvaćamo u ljubavi i jedne i druge. To biskupi pišu!”, utvrdio je fra Knezović.

Nadalje, “neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. “Što jasnije hoćemo?”, upitao je fra Knezović i primijetio da se stvorila segregacija i diskriminacija te se nekakvim Covid-potvrdama ljudima brani rad i dostojanstvo! Hvala vam, biskupi! Sjajna rečenica, ako smijem uopće procjenjivati što je sjajno, a što ne”, rekao je fra Knezović.

Nadalje, “posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i ‘kod kuće’.”

“Znamo da su ti naši stari i nemoćni, nažalost, ostali zaboravljeni i od nas.”

“Ističem da su biskupi HBK izjasnili i jasno ukazali kako ostaju na tragu onoga što je Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu kazala – da cjepivo mora biti dobrovoljno. Isto tako, pozivaju da se ljude ne ucjenjuje cjepivom i da se prihvate argumenti i razlozi pojedinaca koji se ne žele cijepiti, a ne da se, kako vidimo, priprema program da se moraju cijepiti studenti, pa možda sutra đaci i tako redom. Vidimo da, nažalost, proglašeno cjepivo ne rješava pitanje zaraze i bolesti, a ono najgore je što takvi postaju prenositelji, a da i sami nisu toga svjesni”, kazao je fra Knezović.

Zbog ove izjave ovo je veliki dan!

“Biskupi pozivaju na prestanak podjela! Dragi prijatelji, ako imate one koji se nisu cijepili, nemojte ih gledati kao neprijatelje! To su naša braća! Ili one koji su se cijepili ne gledajte kao izdajnike i slabiće! To su naša braća! To biskupi hoće reći. Isto tako, kažu da o bolesnima, starima i nemoćnima trebamo voditi brigu i biti im blizu”, potaknuo je.

Iziđite mirno na ulice gradova u molitvi i paljenju svijeća dok se ne izborimo za slobodu. Nikoga ne vrijeđajte! Mi smo kršćani koji ljubimo svoje neprijatelje!

“Recite svojem poslodavcu da, ako želi biti katolik, da vas nema pravo ucjenjivati ako se niste cijepili i da ne mogu doći u instituciju na posao ili bilo gdje drugdje. Također, recite političarima koji kažu da su demokršćani da ne mogu donositi odluke koje su protivne izjavi HBK, ako se žele zvati katolicima. Ako želite reći da baštinimo kršćansku kulturu. Ako želimo reći da je savjest i glas naših biskupa nešto za nas važno, evo, pozivamo i premijera i sve one koji u Stožeru donose odluke razumijevajući ih jer i oni dobivaju drugačije naputke i nisu do kraja informirani. Ako želite postupati po odluci HBK, onda možemo govoriti da smo oni koji prihvaćaju katolički nauk i kršćanske vrjednote. Sve drugo je zapravo suprotno onome što su biskupi rekli”, zaključio je fra Knezović potaknuvši na dijeljenje ovog videa i pozvao na molitvu.

Izjavu stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije na koju se osvrnuo fra Knezović možete pogledati i čuti u ponuđenom video prilogu.

HKM.hr