Poštovani širokobriješki branitelji, sugrađani Širokog Brijega i žitelji susjednih općina i gradova, pozivamo vas na obilježavanja Dana širokobrijeških branitelja i 31. obljetnice zaustavljanja tenkova agresorske JNA u subotu, 7. svibnja 2022. godine.

Objavljujemo par fotografija s prve obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a i mimohoda od Klanca do Pecare iz prosinca 1995. godine kao podsjetnik na dane ponosa i slave.

Pokrovitelj događaja je Grad Široki Brijeg na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, a organizacijski odbor čine Odbor za branitelja i ratne stradalnike Gradskog vijeća Široki Brijeg i širokobriješke braniteljske udruge.

Za dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova agresorske JNA (na granici Širokog Brijega i Mostar) 7. svibnja 1991., kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove JNA.

Program obilježavanja:

Subota, 7. svibnja

8:00 Biciklistička tura „Put spasa“ Mostar – Goranci – Bile – Polog (Start je ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, a cilj je u Pologu),

10:00 Mini maraton Široki Brijeg – Polog,

11:00 Spomen obilježje zaustavljanju tenkova agresorske JNA (Prigodno obraćanje i dodjela priznanja i nagrada sudionicima mini maratona i biciklističke ture),

17:00 Sveta misa za poginule i umrle branitelje (Crkva Uznesenja BDM na Širokom Brijegu),

18:00 Svečani mimohod s ratnim zastavama (Pecara – Trg širokobrijeških žrtava),

18:30 Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva (Trg širokobrijeških žrtava),

19:00 Svečana akademija (Kino Borak),

20:00 Prigodno druženje (Gradska tržnica).

Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu. Također, dali su golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini. Na najučinkovitiji način pokazali su kako nije važno protiv kolike se sile boriš, već koje svetinje braniš!

Grad Široki Brijeg