Povodom izjava predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o tome da je pozdrav “Za dom spremni” nedopustiv u bilo kojoj situaciji, na svojoj Facebook stranici oglasila se dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji komentirajući video-snimku prisege hrvatskih vojnika u Požegi 1992. koju smo nedavno objavili na Narod.hr-u.

Predsjednik VS-a tvrdi da je pozdrav ‘ZDS’ nedopustiv: Pogledajte prisegu brigade HV-a nakon priznanja RH
Dr. Markić ističe kako se namjerno krivotvori istina o naravi pozdrava “Za dom spremni” u Domovinskom ratu. To je legitimni pozdrav Hrvatske vojske – navodi dr. Markić u svojoj objavi. Objavi je priložila snimku prisege 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi prilikom koje dragovoljci prisežu te koriste pozdrav “Za dom spremni”.

“I stotine tisuća hrabrih muškaraca koji znaju da su se odazivom “spremni” pridruživali maloj, slabo naoružanoj vojsci koja nije odustala od obrane i oslobađanja svoje okupirane domovine.” – napisala je dr. Markić.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Isti oni koji krivotvore komunističku prošlost Jugoslavije – skrivaju zločine Titovih partizana nakon rata i lažu o Titovom režimu – sada krivotvore istinu i o Domovinskom ratu. Ustrajno, organizirano, kroz medije i državne institucije i sada HDZ-SDSS koaliciju – lažu javnosti o naravi pozdrava “Za dom spremni” u Domovinskom ratu.

Baš kao što postoje tisuće još uvijek neoznačenih grobnica Hrvata ubijenih od Titovih partizana – a oni koji su bili nositelji njegovog režima nam danas dociraju o “ljudskim pravima”, tako postoje i tisuće ovakvih video zapisa.

I stotine tisuća hrabrih muškaraca koji znaju da su se odazivom “spremni” pridruživali maloj, slabo naoružanoj vojsci koja nije odustala od obrane i oslobađanja svoje okupirane domovine. Hvala im.

Dio našeg duga prema muškarcima koje vidimo na ovoj snimci – na glavnom požeškom trgu – od kojih su neki dali svoj život za našu slobodu, neki su invalidi, neki se i danas bore s PTSP-om – je ustrajno, organizirano, kroz one medije koji ne lažu, na žalost bez HDZ-a, a suprotstavljajući se onome što zagovaraju Pupovac, Plenković i Milanović – ponavljati istinu.

Za dom spremni je legitiman pozdrav HV-a. Baš kao što potvrđuje ova snimka prisege 123. brigade HV-a u Požegi, 19.1.1992., 4 dana nakon međunarodnog priznanja RH, dva mjeseca nakon osvajanja i pokolja u Vukovaru.” – stoji u objavi dr. Željke Markić

  1. požeška brigada HV-a koristila je pozdrav ‘Za dom spremni’ tijekom mimohoda, odnosno prisege u na Trgu Svetog Trojstva u Požegi.

Korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’ možete vidjeti na snimci od 17:00 do 18:40

Narod.hr