Obrana zemlje
Naime, Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja usuglasilo je izmjene i dopune Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Kako saznajemo, suština izmjena je uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih razvojačenih branitelja koji su povratnici u RS i Distrikt Brčko, kao i supruga umrlih branitelja koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više.

Nove kategorije koje se uvode u pravo financirat će se s federalnog nivoa.

Prema važećim odredbama, pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu s federalnog nivoa imaju nezaposleni branitelji s 57 i više godina. Ta pomoć iznosi pet KM po mjesecu provedenom u ratu, pa tako onaj koji ima tri godine vojske ima mjesečno 180 KM. Branitelji mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu s županijskog nivoa, koja je jedina u Županiji Sarajevskoj pet KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje, a u ostalim kantonima po tri, četiri KM.

Prema procjenama, ukupno branitelja, povratnika u RS i supruga umrlih boraca starosti od 57 godina i više nema više od 2.000. Što se tiče branitelj, uvjeti za dobivanje novčane egzistencijalne naknade na mjesečnom nivou jesu da su nezaposleni, da nemaju primanja i da su stvarni povratnici u RS, a što se može potvrditi dokumentacijom. Ići će se na pet KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

Ispraviti nepravdu
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić za „Avaz“ je potvrdio da je postignut sporazum kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

  • Dogovorili smo se da svi razvojačeni branitelji koji žive na teritoriji Republike Srpske mogu ući u ovaj zakon, a koji je na nivou Federacije. Moraju dobiti određene naknade, a prema vremenu koje su proveli u obrani države. Također, u pravo ulaze i supruge umrlih branitelja koje nemaju primanja – pojasnio je Delić.

Dodao je da se mora ispraviti ova nepravda jer su ti ljudi branili Bosnu i Hercegovinu, a nemaju nigdje pravo na bilo kakvu naknadu.

  • Kad je riječ o zakonu koji regulira prava ratnih vojnih invalida, on još nije do kraja usaglašen. Ostalo je da se dogovorimo u vezi s iznosom osnovice za obračun invalidnina i u vezi s ulaskom u pravo ranjenih branitelja. Nema njih puno, a radi se o braniteljima koji su ranjeni u ratu i imaju dokumentaciju. Oni su „izvedeni“ iz prava revizijom koju je pokrenuo bivši ministar Zukan Helez – poručio je Delić.

Tri zakona u paketu
Izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima ići će u parlamentarnu proceduru u paketu s još dva zakona, i to zakonima o osnovnim pravima boraca i dobitnicima najviših ratnih priznanja.

  • Dogovoreno je da će svi zakoni ići u paketu. Prije toga sva tri zakona će biti u potpunosti usaglašena sa svim braniteljskim udruženjima, ali i političkim strankama koje imaju svoje predstavnike u Parlamentu FBiH – pojasnio je Delić.

Dnevni avaz