Poštovani,

Obraćamo se ispred Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja Županije Zapadnohercegovačke.

U prirodi čovjeka je da teži smislu. Da u svome radu, žrtvi, poslu koji obavlja, odgajanju djece, svećeništvu ili bilo kojem životnom pozivu vidi smisao, rezultat i cilj. Tada je čovjek smiren, sretan i zadovoljan.

Besmisao je ono što nije u čovjekovoj prirodi. Kada nema cilja, smisla i rezultata u životu lako se izgubi, besciljno luta, nesretan, nemoćan. Osjeća se poraženo i neispunjeno.

Kada je moj otac krenuo u obranu ove zemlje učinio je to svjesno, ponosno i sa ciljem. On je bio potpuno spreman da se ne vrati. Prihvatio je to potpuno svjesno. Prihvatio je mogućnost žrtve vlasitoga života za Domovinu, za smisao.

Tako nas je odgajao. Tako je živio. Tako je i poginuo. Časno i ponosno.

Mi, djeca poginulih branitelja, cijeli svoj život nosimo teret i križ .

Naše obitelji dale su najvrijednije. Dali smo sve. Dali smo život.

Puno puta smo osjetili nepravdu, zanemarivanje, obezvrjeđivanje žrtve naših najmilijih. Puno puta smo se zapitali: Da li je bilo vrijedno?

Ja sam izgubio sve -oca , prijatelja, snažnu ruku podrške koja treba svakom djetetu u njegovom odrastanju.

Da li je moje djetinjstvo bez oca vrijedilo? Šta smo time postigli? Da li je žrtva bila uzaludna?

Tada bih pogledao njegovu sliku i znao sam odgovor. Vrijedilo je. On bi ponovo i uvijek učinio isto. Ljubav prema Bogu, Domovini, svome narodu i obitelji je za njega bila smisao i svrha života.

U trenucima duboke političke krize u našoj Bosni i Hercegovini, obraćamo se ovome Saboru. Svehrvatski je ovo Sabor. Tako su se prozvali.

A mi? Šta mi obični ljudi, branitelji, njihova djeca, nezaposleni, studenti bez perspektive, obitelji koje se spremaju da isele u Hrvatsku, Njemačku i dalje , šta mi mislimo? Ko je ovaj Sabor?

Ovaj Sabor je ono što sam izabere da jeste. Može biti branitelj ili dezerter. Ovaj Sabor će danas SAM, u ovom povijesnom trenutku, izabrati.

Ostati ili pobjeći?

A mi Vas pozivamo da izaberete čast i ponos. Zajedništvo. Da izaberete NAROD, svoj hrvatski narod koji je umoran, napaćen i prepolovljen.

Pozivamo Vas da se sada zatomi privatni interes, stranački interes, da se zaborave sve greške i propusti i da se u zajedništvu donesu ispravne odluke. Da svi odlučno stanete u zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo Vas: Vratite nadu! Vratite smisao! Zaustavite iseljavanje naše mladosti. I vratite vjeru u bolje sutra nama i našoj djeci.

Danas ste vi na potezu, Gospodo! I nema danas nikoga ko će to učiniti umjesto Vas. Nema nikoga ko će se boriti umjesto Vas. Danas je taj čas. Borite se! Hrabro, časno i dostojno svoga naroda koji Vas je izabrao. Taj narod i dalje stoji uz Vas ali Vi ste ti koji ga morate povesti. Kao što su to činili naši branitelji. Hrabro i časno! Skupite glave i srca zajedno i osigurajte našoj djeci ravnopravnost, opstojnost i budućnost u našoj Bosni i Hercegovini!

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata ŽZH