Dana 25.04.2016.godine dogodili su se najveći mirni prosvjedi branitelja u FBiH od završetka Domovinskog rata u BiH. Od stadiona Koševo mirno i dostojanstveno se kretala nepregledna kolona istinskih branitelja HVO-a i Armije BiH, koji nisu dobili nikakvu naknadu iz rata premda su u tom ratu ostavili najbolje godine svog života. Neki su dali najviše što se moglo dati, svoje živote ili pak dijelove svog tijela, zbog čega su ostali trajni psiho-fizički RVI, što je nemjerljiv doprinos obrani BiH od srpskog agresora, i gdje su aktualne političke vlasti u FBiH valorizirale njihov doprinos na način da su obiteljima poginulih branitelja ili pak teškim RVI-a dali pripadajuća prava iz rata koja su u dosta slučajeva premašila njihove potrebe, dok je tek mali dio njih ostao bez zasluženih prava iz rata.

No, najveći broj istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenog sektora u obje vojne komponente je ostao bez ikakvih prava, zaboravljen i obespravljen od tih istih bešćutnih političkih elita predvođenih strankama SDA i HDZ BiH, bez obzira na njihove vapaje, zamolbe i uvjeravanja kako među njima ima ranjenih, zatočenih, ozlijeđenih ili oboljelih Branitelja koji jedva sastavljaju kraj s krajem zbog čega ih se dobar dio odlučio na suicid, dok najveći broj nema nikakvih primanja i žive u neljudskim i nemogućim uvjetima za život nedostojnim 21 vijeka.

Njihovo se nezadovoljstvo kulminiralo godinama da bi svoj puni obris i smisao postiglo formiranjem UZB Ljubuški tamo 2013.godine koja je prva udruga u Domovinskom ratu u BiH koja je podigla svoje oči u pravcu takvih obespravljenih i poniženih Branitelja tražeći institucionalne načine pomoći tim diskriminiranim Braniteljima.

Od svog osnutka predstavnici te udruge su doživjeli čitav arsenal uvreda, poniženja, omalovažavanja, podmetanja, lažnih obećanja i prevara, jer su se prvi drznuli dirnuti u osinje, prije bi se reklo đavolje gnijezdo u kojemu su se ugnijezdile stotine tisuća lažnih invalida, lažnih „branitelja“, lažnih udovica ,uz opasku kako je svaka udovica udovica, no nije svaki suprug od te udovice stradao od posljedica rata i ratnog sukoba već daleko od njega, lažnih odlikovanih, ratnih dezertera, ratnih profitera, podguznih muha ili rektalnih alpinista među kojima ima velik broj tzv “vozača“, logističara, kuhara, pomoćnog osoblja, tajnica zapovjednika, te čistih kriminalaca kojima je rat bio brat za razliku od istinskih Branitelja kojima je rat uništio život, zapravo sve ono što su cijelog svog života neumorno gradili.

Dirnuvši u to osinje-đavlije gnijezdo UZB Ljubuški i svi oni koji su se priključili njihovom projektu ispravljanja višegodišnje nepravde prema svim istinskim Braniteljima iz borbenog sektora navukli su na sebe bijes vladajućih političkih elita u FBiH jer su prijetili uništiti njihovo lažno carstvo izgrađeno na krvi, znoju i suzama istinskih Branitelja čije plodove su nesmetano uživali godinama, sukladno onoj: “Nekome je rat rat, dok je nekome brat.“

Ne mogavši institucionalnim putem riješiti svoja prava ti prevareni i poniženi branitelji su održali čitav niz prosvjeda u FBiH kada su blokirali granične prijelaze, institucije zakonodavne i izvršne vlasti pokušavajući na taj način privoljeti ove potonje na donošenje zakonskog okvira u kojima bi se našli i oni.

Vrhunac tih prosvjeda se dogodio na današnji dan 25.04.2016.godine ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, ul. Ališapina br. 41. kada je preko 5.000 istinskih Branitelja iz obje vojne komponente došlo izraziti svoje nezadovoljstvo odnosom Federalnog ministarstva branitelja na čijem je čelu bio pokojni ministar Salko Bukvarević.

Tog dana i nebo je dalo podršku tim najčasnijim sinovima svake države pa i ove šugave BiH. Jedna starija gospođa koja je promatrala nepreglednu kolonu Branitelja prema tadašnjem sjedištu Vlade FBiH rekla je ovo: “Moji Branitelji i nebo plače nad vama“, da bi joj jedan od Branitelja uzvratio: “Ne, draga gospođo. Ovo se i nebo smije s nama i posipa nas svojim nebeskim bijelim zvjezdicama. “A te zvjezdice su bile pahulje snijega koje su u sred proljeća zasipale istinske Razvojačene Branitelje kao da su one jedine tog dana znale i umjele cijeniti njihovu žrtvu i nemjerljiv doprinos u obrani BiH. Zapravo u obrani jednog boljeg i smislenijeg života za sve ljude dobre volje u BiH.

Branitelji HVO-a iz ŽZH, Posavske županije, HNŽ, Srednje bosanske županije te Zeničko dobojske županije su s ponosom pronijeli hrvatske šahovnice kroz centar Sarajeva što se nije dogodilo javno od II svjetskog rata. Ta veličanstvena slika će ostati u sjećanju svih protagonista te impozantne kolone koja je utrla stazu vječne i neprekidne borbe za pravdu koju je teško dostići na ovoj zemlji, no njoj treba, njoj se treba težiti bez obzira na ishod, na žrtve.

Čak i tog dana na snijegu ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH jednom Branitelju Armije BiH iz Bihaća je javljeno kako mu je preminula supruga, doživjevši šok dok je gledala prosvjede Branitelja u Sarajevu. Taj Branitelj je ostao sam kako bi se skrbio za njihovo petero djece. Tko je od vladajućih političkih elita preuzeo odgovornost za tu kolateralnu žrtvu ili žrtvu kada je nakon sukoba s policijom u Sarajevu umro razvojačeni Branitelj iz Zenice Ramo Bećirović.

Ovaj tekst je tek spomen na dio Braniteljskih prosvjeda u FBiH kojih je bilo dosta, no namjera nam nije otvarati stare rane ali nam je to dužnost i obveza zbog svih onih protagonista koji su na bilo koji način doprinijeli poboljšanju istinskih prava razvojačenih Branitelja u FBiH koji su konačno 2018.godine pokupili neke mrvice braniteljskih prava sa stola u vidu tzv. “egzistencijalne novčane naknade“ koja je milostinja, uvreda, poniženje, šaka u nos, svim onim istinskim predstavnicima Branitelja u FBiH koji su svoje zahtjeve koncipirali u Rezoluciji Branitelja.

Kao i u svakom ratu tako se rat između istinskih razvojačenih Branitelja i bešćutnih političkih elita u FBiH zaključio određenim sporazumom koji je verificiran Zakonom od pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH iz 2018.godine u čijem donošenju nije sudjelovao nitko od predstavnika istinskih Branitelja s prosvjeda u Sarajevu na današnji dan 25.04.2016.godine, već neki drugi nakalamljeni, ofarbani, tzv. “predstavnici razvojačenih branitelja“ iz tzv. “kampa heroja“ u Sarajevu koji su na stratištu najveće borbe istinskih Branitelja u Alipašinoj br.41.izgradili svoje šatorsko naselje, čiji su predstavnici zajedno s tzv. “krovnim, temeljnim ili reprezentativnim“ udrugama iz rata koje nikakav Zakon o pravima branitelja ne poznaje kao takve, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBIH kreirali navedeni Zakon o pravima branitelja iz 2018.godine u koji je ugrađena i ta famozna tzv. “egzistencijalna novčana naknada “koje su se konačno dočepali i oni koji nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama dok je ogroman broj istinskih razvojačenih Branitelja nije mogao dobiti zbog čitavog niza diskriminirajućih odredbi.

Od svega je najparadoksalnije to kako su se predstavnici tzv. “kampa heroja“ uvijek skrivali iza Rezolucije Branitelja premda Zakon o pravima razvojačenih branitelja u FBiH u koji je ugrađena tzv. “egzistencijalna naknada“ nema m baš nikakve suštinske sveze s iz izvornim tekstom Rezolucije Branitelja, a predstavnici tog kampa su direktni zagovaratelji i kreatori tog nakaradnog i diskriminirajućeg zakona.

Ove scene 0d 25.04.2016.godine iz Sarajeva vrijedi pogledati ponovno premda je prošlo tek 6/šest godina. Ako ništa vrijedi ih pogledati zbog naše zaboravne omladine koja se ne sjeća ni što je jučer bilo a konačno to im se uvijek zbog njihove zaboravnosti razbije o glavu.

Ovaj veličanstveni prosvjed neka pogledaju i predstavnici aktualne političke vlasti u FBiH i predstavnici vodećih udruga iz rata koji su dana 25.04.2016.godine bili manji od makova zrna i dijelili su ih samo milimetri od potpune i zaslužene propasti koju su zaslužili zbog svojih grijeha prema najčasnijim sinovima države BiH.

Neka njima i svima onima koji budu dionici buduće političke vlasti u FBiH i BiH bude podsjetnik što ih čeka ukoliko nastave hodati stazom njihovih prethodnika koja je jako uska u litici uklesanoj u kamenu braniteljskom.

POGLEDAJTE VIDEO S PROSVJEDA U SARAJEVU OD 25.04.2016.godine

Vlado Marušić / Braniteljskiportal.ba