Krajem 2020. godine, Davor Ivanković, novinar Večernjeg lista, objavio je članak “U 2021. podijelit ćemo se na cijepljene i necijepljene. Ove druge čeka izolacija”. Konstatirao je da cijepljenje “neće biti obavezno”, ali da se očekuje od države da svrsta necijepljene u “građane drugog reda”.

Ivanković nije napisao taj članak kao kritiku diskriminatorske politike. Naprotiv, to više izgleda kao manifest novinarskih mokrih snova o novom poretku u kojem postoje građani višeg i oni “nižeg” reda. Koliko god nas je mnoge takva najava razljutila, to je bio uzorak koji su ubrzo slijedili svi mainstream mediji. Kroz cijelu prošlu godinu uložili su jako puno truda kako bi okrenuli cijepljene protiv necijepljenih, okrivili ove druge za svaki negativni događaj i pojavu u društvu i pritiskali vlasti da izoliraju necijepljene. Njihovi zahtjevi su se posebno intenzivirali krajem ljeta, kad su cijepljeni postali većina među odraslom populacijom RH. To im je dalo dodatni zamah jer, logično, lakše je nahuškati većinu protiv manjine nego obratno.

Način na koji bi državna administracija u praksi provela tu podjelu i, konkretno, diskriminaciju manjine, bio je uvođenje kovid potvrda. Novinari su ulagali jako velike nade u te kovid potvrde. S oduševljenjem su prenosili svako njihovo uvođenje u zemljama diljem Europe i onda kritizirali hrvatsku vladu što nema dovoljno “odlučnosti” da ih uvede i kod nas, potpuno zanemarujući činjenicu da su te druge države nakon uvođenja kovid potvrda mahom iskusile rekordna širenja zaraze koronavirusom. Koga briga? Koronavirus je ionako samo izgovor, sredstvo, a ne cilj. Faktograf je tijekom prošle jeseni činio sve da ušutka svakoga tko je na Facebooku pokušao objasniti da takva politika neće pomoći u suzbijanju zaraze.

Nakon višemjesečnih medijskih pritisaka, novinari su konačno došli na svoje. Počelo je uvođenje obaveznih kovid potvrda i u Hrvatskoj. Prvo samo u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a zatim bi se lako išlo u proširenje upotrebe. Od 15. studenog uvedene su u svim javnim institucijama i državnim tvrtkama. Političari i novinari nudili su različita objašnjenja, od kojih nijedno nije imalo smisla. Plenković je, recimo, tvrdio da će na taj način “nagraditi one koji su se cijepili”, a Petar Vidov s Faktografa da covid potvrde “štite necijepljene”.

Čim su ih uveli u javne institucije i državne tvrtke, već su najavili i njihovo skorašnje proširenje na privatni sektor. Novinari su bili jako uzbuđeni, koristili su svaku priliku da pitaju predstavnike vlasti “kad će, kad će”. Nadali su se diskriminaciji i u restoranima, kafićima, u poslovnicama banaka i drugdje. Capak je potvrdio da se “razmišlja” o njihovom proširenju. Plenković je najavio i da će od siječnja ukinuti testiranje za necijepljene, da će propusnica vrijediti samo za cijepljene i one koji su nedavno preboljeli koronu. Sve je izgledalo kao da se stvari napokon razvijaju u novinarskom smjeru.

Međutim, onda se dogodio veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića, toliki da je šokirao i novinare i vlast. Koliko god novinari pokušavali umanjiti njegovu važnost, nakon tog prosvjeda Plenković i ekipa prestali su razmišljati o proširenju kovid potvrda na privatni sektor. Odustali su i od ukidanja testiranja za necijepljene. Više se o tim stvarima ne razgovara uopće. Štoviše, sve se glasnije priča o ukidanju kovid potvrda tamo gdje su uvedene.

Sada je prošlo već više od dva mjeseca od njihovog uvođenja u javnim ustanovama i državnim poduzećima, a Ustavni sud se na tu temu još uvijek nije oglasio iako je najavio da će to učiniti u siječnju. Očito postoje neki problemi. Jučer je Hrvatska poštanska banka, koja je u većinskom vlasništvu države, objavila da ukida kovid potvrde u svojim poslovnicama. Mediji su ovu vijest prenijeli bez ikakvog objašnjenja, ali očito je zašto je HPB to učinila. Pretrpjeli su velike gubitke. Njihovi klijenti, suočeni s maltretiranjem na ulazu, masovno su pobjegli u druge banke gdje ih nisu pitali za potvrde.

Ne znam kako to nikome nije palo na pamet odmah. Zar su Plenković i ekipa mislili da će se ljudi cijepiti samo da bi mogli ući u banku, da im neće pasti na pamet promijeniti banku? Vjerojatno su tada, u studenom prošle godine, planirali da će se kovid potvrde brzo proširiti i na privatni sektor, ali plan im se izjalovio. Građani RH rekli su NE i gotovo. Ne prolazi.

Dva mjeseca nakon uvođenja kovid potvrda imamo više registriranih slučajeva zaraze koronavirusom nego ikada. Danas čitamo vijesti kako u javnim službama, gdje su kovid potvrde obavezne, dolazi do kolapsa jer je previše zaraženih. Nisu li upravo kovid potvrde trebale biti sredstvo za sprječavanje takve situacije?

Novinari i političari su očajni jer sada ne mogu ni pokazati prstom u dežurne krivce – necijepljene. Kako će, kad necijepljeni ne smiju ući u javne ustanove bez negativnog testa?

Baš kao i kod svih drugih vladinih “epidemioloških” mjera, koje zapravo nemaju nikakve veze sa zdravljem i epidemijom, kovid potvrde pokazale su se kao totalni debakl. Niti su uspjele suzbiti širenje virusa, niti su uspjele značajno povećati broj cijepljenih, niti su na bilo koji način učinile cijepljene sretnijima, niti su uspjele “kazniti” necijepljene. Nula bodova.

Sada smo u situaciji da čak i mediji, koji su od početka bili glavni promotori svih tih besmislenih i štetnih mjera, okreću ploču i odustaju od kovid potvrda.

Ovako transparentnoj i očitoj katastrofi neke politike nismo još nikad svjedočili. Novinari o njoj šute zbog srama jer oni su tu politiku najviše potencirali, ali javnost vidi i zna. Ne moraju ništa reći, sve znamo.

Liberal.hr/Mario Nakić