Razvojačeni branitelji koji ispunjavaju uvjete za odlazak u mirovinu prema Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju počeli su sa predajom zahtjeva za umirovljenje, kazali su nam u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Podsjećamo, Zakon je stupio na snagu 18. studenog, a poslovnicama Zavoda MIO Uputa o primjeni je proslijeđena 26. studenog. Ipak, još postoje mnoge nedoumice branitelja kod predaje zahtjeva, pojedini tvrde da službenici u poslovnicama i dalje ne znaju kako primijeniti zakon…

Kome se obratiti prvo, firmi ili Zavodu MIO?

  • Bliži se mjesec kako je Zakon stupio na snagu, ali u poslovnicama se izgleda teško snalaze s tim. Nekoliko puta sam morao otići do poslovnice u Sarajevu da mi kažu ispunjavam li uvjete za mirovinu jer su mi u firmi kazali da tako uradim. U poslovnici su mi kazali da “po svemu sudeći” imam uvjete za umirovljenje, ali su me ipak uputili na nadležnu službu u poduzeću!? To sam i učinio, ali još sa sigurnošću ne znam mogu li u mirovinu. Nemam pojma više kome da se obratim kada niko ništa ne zna – riječi su razvojačenog branitelja koji se obratio redakciji Faktora.

Pojašnjenje smo potražili u Zavodu MIO FBiH.

  • Uputa o primjeni Zakona o izmjenama Zakona o MIO-u je dostavljena poslovnicama i nema prepreka da branitelji podnose zahtjeve, dokumentaciju ukoliko ispunjavaju uvjete za umirovljenje. Neki su to već učinili, trenutno nemamo precizne podatku o broju podnesenih zahtjeva. Zahtjev za umirovljenje stranka mora podnijeti osobno, ne podnosi ga poslodavac u ime radnika. Isto je da li je osoba zaposlena ili je na evidenciji nezaposlenih… Samo što zaposleni treba zaključiti radni odnos, pa onda podnijeti zahtjev za umirovljenje. To je pravilo za sve, ne samo za branitelje – objašnjava nam Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda MIO.

IZMJENE ZAKONA
Poslovnice Zavoda MIO FBiH danas dobile Uputu: Otvoren put braniteljima za umirovljenje
Podsjećamo, izmjenama Zakona o MIO-u ispravljena je u jednom obimu nepravda koja je prije više od tri godine učinjena braniteljima kod donošenja novog Zakona o MIO-u. Po novom vrijednost boda za obračun ratnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi razvojačenim braniteljima koji su tijekom radnog odnosa bili na minimalcu.

U mirovinu sa 58 godina života i 40 godina mirovinskog staža

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina mirovinskog staža (vojni i staž osiguranja) starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina mirovinskog staža, tri i po godine sudjelovanja u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu mirovinu za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na mirovinu sa 58 godina života.

Faktor.ba