Vrhovni sud blokira Bidenov mandat za cjepivo privatnog poslodavca, ali dopušta da pravilo o zdravstvu stupi na snagu.
Vrhovni je sud u četvrtak donio mješovitu presudu o zahtjevima Bidenove administracije za cijepljenje protiv Covida-19 na radnom mjestu, opravdavajući obavezno cjepivo za zdravstvene radnike, ali privremeno blokirajući obavezno cjepivo ili test za velike privatne poslodavce.

Sud je vagao hoće li privremeno zaustaviti obavezu cjepiva ili testiranja za privatne poslodavce i treba li ponovno uvesti zahtjev za cijepljenje za zdravstvene radnike, što su savezni žalbeni sudovi blokirali u 24 države ukupno.

Poslovne skupine i države pod vodstvom GOP-a (Republikanske stranke) koje su osporile politiku tvrdile su da savezna vlada nema ovlasti da ih provede bez odobrenja Kongresa i da bi pravila izazvala pustoš uzrokujući široki nedostatak osoblja.

Sud je presudio 6-3 za blokiranje obaveze cjepiva ili testiranja, presudivši da smatra da tajnik rada Marty Walsh “nema ovlasti za nametanje mandata” te je trebalo prepustiti Kongresu da odluči.

Obaveza cjepiva ili testiranja predstavlja “značajno zadiranje” u živote i zdravlje zaposlenika, presudio je sud, a dopuštanje saveznoj vladi da “regulira opasnosti svakodnevnog života” značajno bi proširilo njezine ovlasti.

Sud je zatim presudio u omjeru 5-4 da savezna vlada ima ovlasti za nametanje zdravstvene politike, međutim, ističući da su zahtjevi za cjepivom “uobičajeni” za zdravstvene radnike i mnogi su zapravo za tu politiku.

Obaveza privatnih poslodavca već je stupila na snagu 4. siječnja i počela se primjenjivati ​​10. siječnja, dok se pravilo o zdravstvenoj radnicima treba početi primjenjivati ​​tek kasnije ovog mjeseca.

“Iako je Kongres nedvojbeno dao OSHA-i ovlast da regulira opasnosti na radu, nije toj agenciji dao ovlast da šire regulira javno zdravstvo”, napisao je sud u nepotpisanom mišljenju o obavezi cijepljenja privatnih poslodavaca. “Zahtijevanje cijepljenja 84 milijuna Amerikanaca, odabranih samo zato što rade za poslodavce s više od 100 zaposlenih, svakako spada u potonju kategoriju.”

Sudci Stephen Breyer, Elena Kagan i Sonia Sotomayor nisu se složili u slučaju privatnog poslodavca i ne bi ga blokirali, navodeći u svom neslaganju da je sud “djelovao izvan svoje nadležnosti i bez pravne osnove” i da njegova odluka “smanjuje sposobnost savezne vlade kako bismo se suprotstavili neusporedivoj prijetnji koju Covid-19 predstavlja radnicima naše nacije.” Sudci Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch i Amy Coney Barrett blokirali bi mandat zdravstvenog radnika, tvrdeći da Bidenova administracija “nije pokazala jak dokaz” da Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga ima ovlasti da “[ovlasti] nacionalnu obvezu cjepiva” i to pitanje treba prepustiti državama.

Oba mandatna predmeta sada će se vratiti nižim sudovima kako bi odlučili hoće li biti trajno potvrđeni ili odbačeni. Budući da je sada na snazi ​​obveza za zdravstvenu skrb, zdravstveni radnici morat će primiti prvu dozu cjepiva protiv Covida-19 do 27. siječnja i biti u potpunosti u skladu s politikom do 28. veljače.

Obaveza za cjepivo su dva od četiri koje je Bidenova administracija nametnula, zajedno sa zahtjevima za cijepljenje za savezne izvođače i zaposlenike, i pokazali su se kontroverznim iako većina Amerikanaca kaže da ih podržava. Politika za privatne poslodavce, koja se primjenjuje na radna mjesta s više od 100 zaposlenih, prvotno je blokirana od strane 5. okružnog žalbenog suda u studenom, prije nego što ju je 6. okružni sud ponovo uspostavio u prosincu, a 5. i 8. okružni žalbeni sudovi blokirali su politiku zdravstvene zaštite. Iako je njegova pravna sudbina još uvijek u zraku usred razmatranja od strane Vrhovnog suda, mnogi veliki poslodavci spremni su se povinovati tome, a tvrtke poput Starbucksa i Macy’sa najavljuju nove mjere cijepljenja ovog tjedna prije rasprave u Vrhovnom sudu.

Sam Vrhovni sud zahtijeva od svih odvjetnika da se testiraju na Covid-19 prije nego što se pojave pred njim, a svih devet sudaca je u potpunosti cijepljeno uključujući i booster dozu. Dvojica odvjetnika koji su se usprotivili mandatima, državni odvjetnik iz Ohija Benjamin Flower i odvjetnik Louisiane General Liz Murrill, sudjelovali su na daljinu u usmenim raspravama u petak.

IZVOR: forbes.com

Logično.hr