Na ovu obljetnicu će doći osobno i Slučajni predsjednik RH, komunista, Zoran Milanović koji će osobno uručiti odlikovanje toj postrojbi.

Slučajni predsjednik Republike Hrvatske ,komunista, Zoran Milanović, koji je sve” omiljeniji među tzv.”Hrvatima” u BiH”, koji olako zaboravljaju njegove uvrede, ponižavanja postrojbi HOS-a,i njegovih bojovnika, napuštanja obljetnica na kojima su se oni pojavljivali u majicama HOS-a na kojima je ispisan njihov službeni pozdrav ZA DOM SPREMNI ,čime je uvrijedio sve istinske domoljube Hrvate koji su osjetili metode njegovih prednika čiji je bio i ostao pravni, ideološki pa čak i biološki slijednik ponovno dolazi u BiH ,samo se postavlja pitanje po čijem naputku ili pozivu.

Vjerojatno dolazi po pozivu tzv,”Hrvata” i tzv.”branitelja”koje je kupio jeftinim ordenjem, demagogijom, floskulama uvijenim u celofan, prepunim tzv.”zoranizama i idiotizama”čega taj lik ima pun kufer koji se teško prazni u čemu nema premca.

Ponekad taj lik iznenadi svojim potezima i osviještene domoljube Hrvate i istinske Branitelje koji se upitaju je li taj slučajni Predsjednik ,komunista, totalno lud čovjek, napušen ,nadrogiran ili pak ima nekoga uza sebe koji mu daje korisne instrukcije kako bi osvojio i drugi mandat Predsjednika države, a vrlo dobro zna kako mu za taj mandat nedostaje dijaspora, a poglavito dijaspora iz BiH koja komuniste ne može ni nacrtane.

Vjerojatno se odgovor nalazi i u prvoj i drugoj konstataciji.Napušen i nadrogiran Milanović instrukcijama nekoga iz sjene dijeli šakom i kapom odličja i ordenja postrojbama HVO-a i njihovim pojedincima iz BiH kako bi pridobio njih a potom i sve one koji se uz njih šlepaju a takvih je dosta jer svi od Generala HVO-a i postrojbi HVO-a koji imaju primanju u BiH i RH imaju direktne ili indirektne koristi, i samo dolazimo do konstatacije kako je taj lik “sve omiljeniji u BiH.”.

Ovaj put on dolazi na 29. obljetnicu ratne podstožerne postrojbe GS – HVO-a, „PPN Gavran 2“, koja će biti u Čitluku, 3. prosinca 2022.g. – gdje je i bila ratna baza ove postrojbe u ratu (kamp Tromeđa u Čitluku).

Program obilježavanja 29. obljetnice PPN Gavran 2 započinje sa sv. Misom u 13h, u 14h je polaganje vijenaca pred spomen obilježjem za branitelje, dok je u 14:20h mimohod od spomen obilježja do hotela Brotnjo i u 15h svečana akademija.

Slučajni predsjednik i komunista Milanović će na obljetnici ove legendarne ratne postrojbe za posebne namjene GAVRAN 2 uručiti odlikovanja i tako odati priznanje u ime Republike Hrvatske za sve ratne zadaće koje je ova postrojba bespogovorno izvršila u Domovinskom ratu,čime će opet pridobiti nekolicinu malovjernih a potom i lamovjernih hrvatića i njihovih boljih polovica, čime će još više zacementirati poziciju “sve omiljenijeg lika među Hrvatima u BiH.”.

Po informacijama i materijalima do kojih smo došli, postrojba je osnovana sredinom 1993.g., prvenstveno od Hrvata iz BiH koji su se vratili sa ratišta u Hrvatskoj ali i Hrvata iz Republike Hrvatske te 11 pripadnika stranih državljana koji su bili pripadnici ove postrojbe.

Ratni zapovjednik ove postrojbe je brigadir Pero Barbarić – Pepi pod čijim se zapovjedništvom postrojba u hodu ustrojavala i naoružavala, dobrim dijelom otimajući oružje od neprijatelja…

Postrojba je imala 3 satnije, minobacačku bitnicu 120 mm, izviđački vod i sve ostale prateće službe do razine bojne. Bila je to postrojba osposobljena da u bilo kojem trenutku bespogovorno izvrši bilo koju zapovijed na bilo kojem dijelu bojišnice.

Postrojba je aktivno djelovala na stolačkom, mostarskom, uskopaljskom, duvanjskom, kupreškom, livanjskom, glamočkom, jajačkom i banjalučkom bojištu, gdje su dočekali završetak rata na 12 km od Banja Luke.

Postrojba PPN Gavran 2 je dobila i uspješno i učinkovito izvršila zapovijedi u gotovo svim povijesnim operacijama u oslobodilačkom Domovinskom ratu: Buna 93 i ulične borbe u Mostaru, Tvigi 94, Konjic 94 (odlazak u potpuno okruženje i spašavanje Hrvata iz Turije, Zabrđa i Zaslivlja) Cincar, Zima …, Skok 1 i Skok 2, Ljeto 95, Maestral, Oluja i Južni potez.

Između ovih povijesnih operacija hrvatskih snaga, postrojba je sudjelovala u bezbroj manjih operacija vraćanja izgubljenih položaja (gdje izdvajamo pad cijele Linije obrane na Goliji koju su pripadnici ove postrojbe zajedno sa 2. gardijskom brigadom HVO-a vratili…) odbijanje kontra-napada neprijateljskih snaga pod nazivom Vaganj 95…

Važno je napomenuti da su u ovoj postrojbi stega i moral bili na zavidnoj razini te se za ovu postrojbu ne vežu nikakve ružne priče i ratni zločini.

Braniteljski portal.ba